Zbog oduzimanja predmeta “Imamović”: Tužilac Spasojević podnio disciplinsku prijavu protiv Ljubića i Halilčevića

19
1135

Zamjenik glavnog tužioca TK, Jezdimir Spasojević, Uredu disciplinskog tužioca VSTV podnio je prijavu protiv glavnog tužioca TK, Tomislava Ljubića i tužioca ovog tužilaštva, Nihada Halilčevića, zbog, kako navodi, „ozbiljnog kršenja službene dužnosti ili dovođenja u pitanje povjerenja javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

Jezdimir Spasojević, zamjenik glavnog kantonalnog tužiova TK (Foto: Arhiva)

Spasojević je ovim povodom uputio saopćenje za javnost u kojem se navodi:

Dana 27.04.2020.godine Glavni tužitelj Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić je donio Odluku broj A-188/20 kojom mi oduzima jedan „specijalan“ predmet i dodjeljuje ga tužiocu ovog tužilaštva Nihadu Halilčeviću na postupanje.

Šta je to tako interesantno u pomenutom predmetu? Pa po mom mišljenju interesantan je možda osumnjičeni, jer se radi o tuzlanskom gradonačelniku Jasminu Imamoviću.
Pobuda za donošenje ove Odluke je Ljubićeva nesavladiva Ijubav prema zakonitošću i zaštiti ljudskih prava osumnjičenog Imamovića. Doduše, kad bolje razmislim, u ovoj svojoj šestogodišnjoj karijeri tužioca Kantonalnog tužilaštva ne mogu se sjetiti niti jednog slučaja ovakve Ljubićeve dirljive brige o osumnjičenicima u njegovoj sedmogodišnjoj karijeri tužilačkog šefa. Obični radni tužilac nikad nije ni bio.

A da je takve brige trebalo biti govore nam neki spektakularno najavljivani slučajevi ovog tužilaštva koji su završili debaklom na sudu i pravosnažno oslobađajućim presudama. Pa ću iskoristiti ovo saopštenje da upitam kolegu Ljubića smatra li sada, retrospektivno, da je trebao razmatrati eventualne nezakonitosti i povrede ljudskih prava osumnjičenih u predmetima protiv, recimo, tuzlanskog advokata Stjepana Ćaćića, bivšeg kantonalnog ministra Husića, Tuzla Kvarca i drugih koji su završeni oslobađajućim presudama, čime je sud efektivno rekao da su bili neosnovani ili nezakoniti. Tu nam je nedostajala njegova samoproglašena stručnost da nam spasi kantonalni budžet od ogromnih troškova koje ćemo morati nadoknaditi oslobođenima.

Sigurno ta briga nema nikakve veze sa osumnjičenikom Imamovićem, već će taj predmet puno bolje i profesionalnije sagledati kolega Halilčević sa kojim Ljubić ima sadržajno bolje razumijevanje. Kako i ne bi, kada ga je Ljubić, kao advokat, branio od optužbi za koruptivna krivična djela. Na kolegu Halilčevća naravno mislim, a ne na osumnjičenog gradonačelnika. Kao advokat, ovog drugog nije branio, bar koliko mi je poznato.

Krivičnu prijavu protiv Imamovića (lijevo) podnio je Enver Bijedić, bivši direktor Direkcije za izgradnju

Međutim, premda, shodno Ljubiću, posjedujem skromno tužilačko znanje, ipak sam primijetio neke nezakonitosti, kršenja pravilnika i odluka pri donošenju ove sporne Odluke. Tako u najmanju ruku djeluje čudno da je kolega Ljubić, koji je prethodno potpuno nestao sa tužilačke scene pojavom virusa korona, nešto slično je, kako čujem, izveo i sa ratišta u ovoj našoj napaćenoj državi. Dana, 27.04.2020. godine ipak je odlučio prekršiti važeću Odluku VSTS BIH o organizaciji rada poznanika sa kojima dolazi u kontakt, čime je na opisani način počinio prekršaj iz člana 57. tačka 17. Zakona o VSTS BiH.

Napominjem da je u samoj tački 9. važeće Odluke VSTS BiH koja je prekršena od strane prijavljenog Ljubića izričito navedeno da njeno nepoštivanje povlači odgovornost! – navodi se u saopćenju za javnost Jezdimira Spasojevića.

U disciplinskoj prijavi protiv Ljubića, Spasojević tvrdi da je predmet protiv Imamovića prosto dodijelio drugom tužiocu, Haličeviću, „bez zalaženja u istražne radnje koje je pootrebno preduzeti i to predmeta koji se odnosi isključivo na koruptivna djela koje se nalazi u inicijalnoj fazi istrage“. Kako se ne radi o pritvorskom predmetu, navodi Spasojević, Ljubić je ovim činom u situaciji pandemije virusa korona, okarakterisao slučaj da nije hitan, čime ga je stavio u fazu mirovanja.

Podsjeća i na odredbu prema kojoj tužilac može ostvariti uvid u predmet drugog tužioca samo na osnovu njegovog odobrenja, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

U disciplinskoj prijavi protiv kolege Halilčevića, Spasojević se poziva na član 57. tačka 23. Zakona o visokom sdudskom i tužilačkom vijeću. Tvrdi da je „u zapisniku kolegija odsjeka i Tužilaštva TK od 13. marta ove godine, primjetio da je šef odsjeka i tužilac Nihad Haličević ostalim prisutnim tužiocima predočavao povjerljivu dokumentaciju iz predmeta T03 0 KTK 0087476 20 u kojem je osumnjičen Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, a sve to kako bi se ishodovala naredba o obustavi istrage u ovom predmetu“.

Spasojević u prijavi zaključuje da nikakvo odobrenje Halilčević nije tražio od njega kako bi ostvario uvid u predmet, učinio ga je dostupnim drugima i time ga nepovratno kompromitovao. S tim u vezi, traži da Halilčević snosi disciplinsku i krivičnu odgovornost. (sa, tl, ea)

Download PDF

19 Komentari

 1. 04.10.2020 godine svi ćemo vidjeti da je g-din Spasojevic bio u pravu… A onda kada ode ovaj stari metuzalem (Jasmin) ,tek će se otkriti sav njegov kriminal …Možeš Jasko kako hoćeš, al’ nećeš dokle hoćeš… Pravda je spora ali dostižna…

 2. Treba organizovati TV duel između Spasojevića i Ljubića.Ovaj Spasojević mi djeluje hrabar i pošten nije po babi i stričevima ko dosad

  • Ratni zločinac Karadžić je postavio Jezdimira Spasojevića na mjesto vojnog sudije u logoru Batkovići, gdje je ovaj odlično obavljao dati mu zadatak, što mogu potvrditi mnogi preživjeli logoraši. Spasojević je izjavio da se osuđujuće presude nisu izvršavale, već su se osuđenici slali na liniju, a tamo su služili kao vojni štit. Pa sada razmisli po kojem zadatku je doveden Jezdimir Spasojević na mjesto zamjenika glavnog tužitelja za ratne zločine i korupciju. Da li je ratni zločin bio svakodnevno granatiranje civila u Tuzli. Za njega nije.

   • “Damire”: Iz ovog tvog ispada da je doveden da sjebe Imamovića…Čak i da je tačno što si napisao, a ima dokaza da nije, nije Spasojević granatirao Tuzlu nego Dubajić…Zaboravljaš međutim poentu ovog teksta koji odobravam, je li Imamović počinio krivično djelo ili nije, a sve upućuje na zaključak da jeste. Eto da nije Jezdimir tužilac, nego da je Haso Hasić (samo ne Ljubić i Halilčević): treba li kriminal i zloupotrebu ovlašćenja procesuirati ili ne? To je suština, mani sada “pile naopako”…Ili misliš da bi mozda trebao Spasojević odgovarati za kriminal u opštini

   • Po Damiru, kriminal vamokarce= kriminal tamokarce. E malo si se sefio. Znači isti su i jedni i drugi!! Hvala Bogu počela je borba protiv duboke države, sudstvo je leglo i od njih kreće čiščenje reptila!!! Uh jesi i ti Damire glupav, ili si Džasminov bot? Džaba se provaljuješ, zna on šta ga čeka. Jedino da ga ti odbraniš svojim “rezonima”.

 3. Imamovic je smeće bolesno a ljubica nek se upita sta radi skupo ga mozes postati to sto stoti tog govnara.gosp spasojevicu zelim da razmjene taj kriminal al ne samo ja mnogi Tuzla i mu to zele

 4. Svaka čast Spasojeviću. Interesantan će biti postupak korumpirani Ljubić protiv VSTV. Jasmin je tu mizeran, mali miš koji će biti pometen ili do oktobra ili poslije, to sva Tuzla zna. Sam SDP želi da ga se rješi. Rak rana pravosuđa je Ljubić koji mora biti smjenjen da bi se pokazala koliko toliko pravna država. Kada bi na njegovo mjesto došao Spasojević tužilaštvo TK bi prodisalo, pa miševi ko Jasmin bi sami pobjegli u rupe.

 5. Pa kako to da nam diraš dragog nam Đasmina u po započete kampanje crni Jezdimire!? Tamam je počeo da se zaklinje izbornoj bazi da Panonika neće pasti ni pred Covid-om19, bar do oktobarskih izbora. De ga barem pusti da sa Aidom rahat namjesti ovaj Konkurs za direktora JP Centralno grijanje što je neprimjetno objavljen.
  Dilema je samo hoće li iskusni Arslanagić ili mlađahni Lakić zasjesti u tu fotelju. Ništa se još ne zna. Napeto je, ko sa mehkom stolicom…

 6. Teško će bit Ljubića izvesti u javnost stara je to kukavica i plašljivac.možda da mu date pitanja unaprijed da se pripremi činovničik.

 7. Vrijeme je da se ovo smeće Imamovic skloni a ti Ljubicu ako si prodana duda valjda nisi glup sjeti se Gorana salihovica pa Ce ti biti jasno sta te ceka

 8. Potrebna je nezavisna civilna i zakonita kontrola pravosudja, da ne bude samo sebi svrha. Takodje neophodna je izmjena odredjenih propisa, utvrditi rokove za okončanje postupka, uspostaviti zakonsko rješenja koje omogućava gradjanina da učestvuje u krivičnom postupku, kao PRIVATNI TUŽILAC, koji postoji u zemljama EU pa čak i u Srbiji i Hrvatskoj radi silnih zloupotreba nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno sudskih i tužilačkiH funkcija itd. Pravosuđe se silno trudi da se zadrži zakonsko rješenja koje onemogućava gradjanina da na ovaj način učestvuje u krivičnom postupku. Dok se tu nešto ne promijeni teško će se doći do pravde.
  Sve ovo što se događa sa zamjenikom tužioca Spasojevićem potvrđuje da pravosuđe ne može i nije sposobno da djeluje bez društvene nezavisne kontrole, jer za silne zloupotrebe niko ne odgovara.

  Prethodni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić, je svojevremeno odbacio krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Federalnog zavoda PIO MIO Sarajevo Seada Zeče radi zloupotreba u dodjeli stanova penzionera zaposlenicima Struče službe, da bi njegova supruga Sadija Ćosić sa vanredno završenim Pravnim faakultetom sa mjesta „referenta“ promptno imenovana za za pomoćnicu direktora Zavoda u Tuzli, pa je poslije njihova kćerka Jasmina posao dobila u Sarajevu.
  U Kantonalnom tužilaštvu npr. prijave se kisele i po 10 godina, za nosioce političkih funkcija, pravosudnih funkcija i dr. a zna se i kako završavaju, npr. odbačena prijava protiv bivšeg ministra za obnovu i razvoj Seada Mujanovića pored jasno utvrđenih činjenica i nesumnjivih dokaza da je odobrio donaciju od 15.000.00 KM iz „sresdstava za obnovu ratom porušenih kuća“, za obnovu vikendice čovjeku koji nije izbjeglica niti povratnik jer imao riješeno stambeno pitanje u Sarajevu. Da bude još gore čovjek nije ni podnio zahtjev. Za 10 godina ministrovanja napravio je sebi 2 kuće. Pa jedan bivši premijer i mnogi bivši ministri u Vladi TK-a davali su donacije svojim firmama ili svojim najbližim itd. Ili potpisivao je npr. federalni ministar (delegiran kao kadar TK-a) iz Stranke za BiH sa sobom ugovor u vrijednosti nekoliko desetina hiljada KM.

 9. Nemoj Damire braniti imamovica napadajući drugog.brate dragi napisi da je cestit da nije oteo tudji stan da nije bjezao kad je opstina zapaljena da svoj život podredio tome da Tuzlacima bude bolje da nije prodao ni kvadrat opstinske zemlje da je najveći graditelj u istoriji Tuzle da je on selima stvorio i nas koliko hoces

  • Feride. U kojem dijelu mog komentara ti vidiš da ja branim Jasmina Imamovića. Moje mišljenje je da on i njemu slični trebaju odgovarati za svoja djela/nedjela. Za vrijeme rata sam se po Tuzli nagledao mnogo civilnih žrtava, naših sugrađana, za koje niko nije odgovarao, niti se pokrenuo postupak za svakodnevno granatiranje civila u Tuzli. Mene Imamović ne interesuje, već me interesuje ko i kada će odgovarati za civilne žrtve rata u Tuzli. Dotični tužilac je došao iz Bijeljine i on se neće dotaći te teme.

 10. Sta mislis Damire da je ziva Dijana Milic gdje bi ko bio. Ja govorim o tome da Imamovic čini sve da ne odgovara a vrlo dobro zna ako se samo jedno otvori otvorice sve.ocito je spasojevicu ne daju da radi svoj posao.zasto

 11. Tomislav Ljubić će završiti mnogo gore nego Goran Salihović. Goran je ograničen pa mu je to uzeto kao olakšavajuća okolnost. Tomo će sve da iskiše. Živi bili pa vidjeli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here