Zbog mise u Sarajevu: Hrvatska šalje protestnu notu Vijeću Evrope

0
115

Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj stoga protestnu notu uz izraze “negodovanja i nezadovoljstva”, najavio je u subotu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, piše Index.hr.

U sarajevskoj se katedrali u subotu održala misa za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, s obzirom na to da se centralna komemoracija ove godine nije mogla održati u tom austrijskom mjestu zbog pandemije koronavirusa.

Komesarka Dunja Mijatović je u petak ocijenila da bi se sarajevska misa mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

– Mi smo očekivali upravo suprotno jer je ona povjerenica za ljudska prava, a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima, a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivnji – rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkom Mirogoju, gdje je obilježena 75. godišnjica Bleiburške tragedije i Križnog puta.

– Prema tome upravo ova izjava nije imanentna osobi koja predstavlja tu funkciju jer Vijeće Europe je ugledna organizacija kojoj je prije svega cilj zaštita i borba za ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju – istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova.
Protestna nota

On je najavio i da će Hrvatska uručiti Dunji Mijatović protestnu notu.

– Naš odgovor bit će prosvjedna nota u ime ministarstva vanjskih poslova koju će uputiti naš veleposlanik stalnog predstavništva u Strasbourgu koji je već zatražio da izravno preda Dunji Mijatović prosvjednu notu u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo – rekao je Grlić Radman.

U noti se Hrvatska poziva na Deklaraciju UN-a o ljudskim pravima iz 1948. te deklaraciju Vijeća Evrope kojom su osuđeni svi totalitaristički i komunistički režimi i ono što se događalo u ime te ideologije, pojasnio je.

Mijatović je kazala da je misa u sarajevskoj katedrali planirana s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu na kraju Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je sarađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina hiljada ljudi.
Žustre polemike

Najava služenja mise za bleiburške žrtve izazvala je žustre polemike u BiH pri čemu je Crkva insistirala na stajalištu kako je riječ o vjerskom obredu za duše pokojnih, dok su brojni državni zvaničnici, među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH, političke stranke i nevladina udruženja ocijenili kako je misa u sastavu bleiburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima koji je odgovoran za ubistvo više od deset hiljada Sarajlija tokom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Grlić Radman kazao je kako se misa u Sarajevu održavala i inače samo što je ove godine to i centralni skup jer nema glavne komemoracije na Bleiburgu. Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, za kojega je ministar rekao da je svjetlo i simbol suživota, saradnje i tolerancije.

– Služenje mise je duhovni čin i ne bi trebao stvoriti takvu nepotrebnu tenziju. To je misa za sve žrtve – rekao je ministar, dodajući kako vjeruje da će cijelo događanje proći u redu.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here