Zbog migranata Litvanija proglasila vanredno stanje

Zbog migranata iz Bjelorusije, Litvanija proglasila vanredno stanje. ta mjera nije uvedena iz bezbjednosnih razloga.

0
142
epa09274915 A border crossing point between Rakai, in Lithuania, and Petjulevci, in Belarus, is temporarily closed due to the measures to curb the spreading of the Covid-19 pandemic, in Rakai, Lithuania, 15 June 2021. According to official Lithuanian data, more than 380 illegal migrants from Belarus tried to enter Lithuania unril now in this year. The number is almost five times higher than in the entire year 2020. EPA-EFE/VALDA KALNINA

Zbog migranata iz Bjelorusije, Litvanija proglasila vanredno stanje. ta mjera nije uvedena iz bezbjednosnih razloga.

Litvanija je proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata iz Bjelorusije u posljednjih nekoliko dana. Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite je rekla da ta mjera nije uvedena iz bezbjednosnih razloga već da bi se efikasnije upravljalo migracijama.

“Veoma je važno imati pravni sistem i instrumente da biste mogli brzo da donesete odluke kao odgovor na nove izazove”, rekla je ona.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je upozorio da će ta zemlja umanjiti granične kontrole za migrante bez dokumenata, kao odgovor na sankcije koje je Bjelorusiji uvela Evropska unija.

EU je uvela dodatne sankcije Bjelorusiji nakon što su tamošnje vlasti uhapsile opozicionog aktivistu u Minsku, gdje je avion kojim je letio prinudno prizemljen zbog dojave o bombi.

Litvanska vlada je uvela vanredno stanje nakon što je litvansko-bjelorusku granicu posljednjih dana nelegalno prešlo više od 150 migranata, piše Beta.

Broj migranata koji su zadržani na granici je tri puta veći nego ranije, saopštile su litvanske vlasti.

Na snimcima sa nadzornih kamera na granici vidi se kako ljudi preskaču ogradu i pretrčavaju granicu.

Većina tih migranata je ranije tražila azil u Litvaniji, a među njima ima i Afganistanaca, Kamerunaca, Iračana i Sirijaca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here