Zbog 20 eura otkaz još jednom graničnom policajcu

0
399
granicni policajac bih kazna zatvora primanje dara 50 eura
Granična policija BiH (Foto: Ilustracija)

Granična policija BiH, ostala je bez još jednog uposlenika, tačnije policijskog službenika Postrojbe granične policije Brčko Raju K.

Naime on je 16.03.2020. godine suprotno pravilima i propisima, i GP BiH i odluka Vijeća ministara, za novac propustio strane državljanje koji nisu mogli u tom momentu ući u BiH.

Dok je obavljao poslove graničnih provjera na ulazu u BiH na međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, nakon što je kontrolirao tri osbe koje su posjedovale osobne iskaznice Hrvatske uposlenik PGP-a Brčko Raje K. im je rekao da ne mogu prijeći granični prijelaz i ući u Bosnu i Hercegovinu ako na uvid ne pokažu putnu ispravu Bosne i Hercegovine te da zbog neposjedovanja putnih isprava Bosne i Hercegovine moraju platiti kaznu u visini od 300 KM, koju mogu da plate po 150 KM u roku od 8 dana.

Kada su gore navedene osobe, državljani Republike Hrvatske, tražili da im vrati dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prijelaz, na prijedlog policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. jedna od navedenih osoba u dokumente od vozača stavila je 20 eura,

Policijski službenik je uzeo novac te im omogućio prelazak državne granice, pri čemu je postupao suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH, suprotno Odluci o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Planom djelovanja Granične policije BiH na sprječavanju širenja koronavirusa i Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, čime je počinio teže povrede službene dužnosti.

Podsjetimo 13.8. Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Granične policije BiH Z.V., koji je na MGP Šamac od državljana Njemačke uzeo 50 eura i sa neispravnim vozilom pustio ga da uđe u BiH.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here