Završni dokument s konferencije u Glasgovu poziva na prestanak korištenja uglja

Veliki su pritisci u razvijenim zemljama da se ugase termoelektrane koje rade na ugalj i ispuštaju stakleničke gasove u atmosferu

0
207
Kina i Indija i dalje korste termoelektrane na ugalj rečeno je u Glasgovu (Foto: Ilustracija)

Vlade razmatraju poziv na globalno ukidanje korištenja uglja, sudeći po nacrtu završnog dokumenta s klimatske konferencije UN-a objavljenog u srijedu.

U prvoj verziji dokumenta koji je cirkulirao pregovorima u škotskom gradu Glasgowu također se izražava “alarm i zabrinutost” činjenicom da je Zemlja već pregrijana i traži se od zemalja da srežu emisiju ugljen dikosida do otprilike polovine 2030. Dosadašnja obećanja vlada ne ispunjavaju taj često pominjani cilj.

Neke zemlje, posebno one čija je egzistencija ugrožena klimatskim promjenama, zabrinute se da nacrt dokumenta nije išao dovoljno daleko u pružanju više novca siromašnim zemljama da se adaptiraju na globalno zagrijavanje i da ublažavaju nepovratne gubitke izazvane klimatskim promjenama.

– “Tražimo”, “apelujemo”, “ohrabrujemo” i “pozivamo” nije odlučni riječnik na koji poziva ovaj trenutak – izjavio je Aubrey Webson, ambasador Antigve i Barbude u UN-u, u saopćenju za javnost, aludirajući na riječnik nacrta dokumenta.

U još jednom značajnom potezu, od zemalja se traži da ubrzaju fazno izbacivanje uglja iz upotrebe i uvedu subvencije za prestanak korištenja fosilnih goriva, iako nisu eksplicitno spomenuti nafta i gas.

Veliki su pritisci u razvijenim zemljama da se ugase termoelektrane koje rade na sagorijevanju uglja i ispuštaju stakleničke gasove u atmosferu, ali to gorivo ostaje ključni i jeftini izvor električne energije u zemljama kao što su Kina i Indija, prenosi AP.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here