Završna riječ tužioca na suđenju u aferi ‘Rudnik soli’: Serhatlić ‘odustao’ od optužnice!?

U mojoj praksi nisam se suočio sa ponašanjem da tužilac u završnoj riječi ne definira biće krivičnog djela, da se pozove na zakon i da traži kazne za učinjeno djelo - kaže advokat Mensur Radončić
Kantonalno tuzilastvo_Cazim Serhatlic_hapsenje_ Rudnik Soli
(Tužioci Ćazim Serhatlić, desno, i Dalibor Bingas, na pressici nakon hapšenja Envera Bijedića i ostalih aktera “afere Rudnik soli”. Puno mikrofona tada, a medija poslije nigdje tokom suđenja – Foto: Arhiva)

U analima be-ha pravosuđa nije se dogodilo ono što se dogodilo u Opštinskom sudu u Gračanici! Nakon dvije godine suđenja devetorici optuženih u političkom procesu Rudnik soli Tuzla, tužilac Tužilaštva TK, Ćazim Serhatlić, odustao je od optužnice! Jer, kako drugačije shvatiti da je on, nakon što je u dva i po sata čitanja završne riječi napisane na 65 strana, jednostavno sjeo, a da nije rekao zašto smatra devetoricu optuženih da su krivi, niti je tražio da im se izrekne kazna po Krivičnom zakonu Federacije BiH!

U mojoj praksi nisam se suočio sa ponašanjem da tužilac u završnoj riječi ne definira biće krivičnog djela, da se pozove na zakon i da traži kazne za učinjeno djelo – kaže šef odvjetničkog tima prvoptuženog Envera Bijedića, Nermina Uljića i Suada Fejzića, advokat Mensur Radončić.

Odvjetnici Mirza Mazalović, Omar Radončić, Enver Ćosićkić, Enver Hogić i drugi vele da je tužilac samo prepričavao optužnicu, da se služio mišljenjima, mogućnostima, pretpostavkama, insinuacijama i drugim riječima deskripcije, a ne činjenicama.

            – Činjenica u opisu krivičnih djela nema u optužnici, zato ih nema ni u završnoj riječi – veli odvjetnik Enver Ćosičkić, dok Mensur radončić zapaža:

            – Nije dovoljno biti policajac pozornik da bi se podigla optužnica i da bi se dala završna riječ. Ima nešto što se zove znanje!

            S brojem od 37 ročišta afera ‘Rudnik soli Tuzla’ je najduži sudski proces u poslijeratnoj BiH. Od pompezno medijski lansirane optužnice da su devet osoba zaposlenih u Rudniku i van njega, kao organizovana kriminalna grupa, među kojima su, kako ih je titulirao tužilac, predsjednik Socijaldemokrata BiH, mr. Enver Bijedić, član predsjedništva Aziz Čačković i funkcioneri Amir Tursunović i dr. Amir Sušić, vršili krivična djela zloupotrebe ovlasti, pribavljanja materijalne i druge koristi, te pogodovanja da gračanička firma Mining&Drilling dobije posao bušenja šest novih revira Rudnika, vrijednog 5,4 miliona KM, ostala je prazna priča!

Tužilac je, po našem mišljenju, podigao bijelu zastavu. I nije samo to sklandal prve vrste.

Naime, nakon čitanja završne riječi, odvjetnici su tražili da im Serhatlić u elektronskoj formi dostavi napisani tekst kako ne bi čekali da službenica tri dana skida tonski zapis. Nije im dao. Nije im dao ni da tekst kopiraju. Takođe, tekst je tražila sutkinja Selma Brkić i nije ga dobila.

            Idućeg utorka završne riječi imat će odvjetnici optuženih. (Izvještava: E. AVDIĆ)
———————————————–
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

3 0 komentara

 1. SERHATLIĆA I SLIČNIH POSLUŠNIKA U TUZILASTVU NA PRETEK. MILIČEVIĆ, ONA GARCEVICKA, ONA PJEVALJKA SA HAYATA KISIC…. TO SU KANCERI BH DRUSTVA…

 2. Optuznica podignuta kada je na vlasti bila koalicija SDP-SBB:
  Optuznicu fingirali:
  Rijad B. SBB
  Anel D. SBB – Jasmina K.
  Indira O. SBB
  Aldin P. SBB
  Sabovic A. SBB
  Lazna svjedocenja i prijave svih navedenih !

 3. Zato i jesmo gdje jesmo…Od 2 miliona stanovnika, imamo 3 miliona doktora,sudija,ministara …samo recite koja vam diploma treba.A ne znaju rečenicu sastaviti…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *