Završeno Veliko finale Sportskih igara mladih u Sarajevu

Nakon 120 dana takmičenja u 45 bh. gradova i polufinalnih turnira u Mostaru, Srebrenici, Bihaću, Tuzli i Zenici, održano je i Veliko finale 12. Plazma Sportskih igara mladih. 900 dječaka i djevojčica, iz više od 60 bh. gradova, uživalo je u trodnevnim takmičenjima ali i zabavnom programu. Sarajevo je u periodu od 5. do 7. jula bilo domaćin najboljim ekipama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na završnici ovogodišnjih Igara. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Vlada Federacije BiH, a specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH koji podržava projekte koji imaju za cilj jačanje sportskog sistema u BiH te promoviše olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo poštovanje, izvrsnost i fair play. Partneri Velikog finala u Sarajevu su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Regional Cooperation Council, Općina Ilidža i Turistička zajednica KS.

Djevojčice i dječaci su u sklopu Finala, pored takmičenja, učili o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH te kroz projekat „Zero waste – Budi dio igre čuvajmo našu planetu“ koje Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola. U okviru projekta „Equal chance for every child“ u saradnji sa UNICEF-om, na Finalu je organizovana i radionica o volonterizmu u cilju podizanja svijesti o ovoj važnoj temi, te radionica o važnosti obrazovanja i osnaživanja djevojčica i žena u društvu realizovana u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju – RCC. Posebno iznenađenje za sve finaliste bio je FIBA Eurobasket trofej i maskota Eurobasketa -„Bounce“, koji su posjetili Veliko finale Igara u Sarajevu, a svi prisutni su iskoristili priliku za slikanje, piše FTV.

Coca-Cola Cup, takmičenje u malom nogometu za dječake i djevojčice koji su 2006. godište i mlađi, već desetu godinu zaredom se održao u BiH, a direktan prijenos finalnih mečeva, gledatelji su mogli pratiti putem malih ekrana na Nova Sport TV. Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja u malom nogometu u kategoriji 2006. godište i mlađi su ekipe “Kost i koža“ iz Banovića i ekipa „Zvornik“, te će ovi dječaci i djevojčice predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara koje će se u Splitu održati od 16.-20. augusta. Ovogodišnja takmičenja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children.

Prije svečane dodjele medalja, mnogobrojni gosti odigrali su utakmicu u igri između dvije vatre sa najmlađim SIM-ovcima, a potom su mali SIMovci, velikima dodijelili medalje. Proglašen je i novi Mladi Ambasador, Aleksej Sandić, učesnik Igara koji se svojim ponašanjem, na terenu ali i van njega, pokazao kao neko ko bi trebao biti uzor novim generacijama SIMovaca. Ove godine, Igre su dodijelile i nagradu „naj SIM treneru“, Josipu Iliji Kalfiću iz Čapljine koji sa svojim ekipama godinama dolazi na Igre, a nagradu je zaslužio zbog pedagoškog pristupa i sjajnog odnosa sa najmlađima kao i svim onim lijepim stvarima koje trener može pokazati i prenijeti svojim igračima. Velikoj SIM porodici Ambasadora među kojima su, Aleksander Čeferin – predsjednik UEFA-e, Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Matić, Džanan Musa, Johannes Hahn, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, Miralem Pjanić, Vedad Ibišević, Marica Gajić, Nemanja Matić, Karl-Heinz Rummenigge, Nikola Karabatić i mnogi dr., ove godine pridružio se i Benjamin Burić, bh. rukometni reprezentativac i jedan od najboljih evropskih golmana, a plaketu Ambasadora Igara uručio mu je Haris Deliahmetović, predsjednik organizacionog odbora Igara u BiH.

Podršku malim SIM-ovcima na svečanoj dodjeli medalja pružili su Adnan Muminović – savjetnik u uredu premijera FBiH, Edin Forto – premijer KS, Davor Bošnjak – predstojnik Ureda ministrice civilnih poslova BiH, Ivana Mijatović – ministrica kulture, sporta i mlade TK, Senada Dizdarević, ministricu pravosuđa i uprave TK, Ernest Imamović – gradonačelnik Goražda, Stjepan Dujo – načelnik Općine Novi Travnik, Mladen Mišurić-Ramljak – načelnik Općine Kiseljak, Vladan Milovanović – šef kabineta načelnika Opštine Srebrenice, Ognjen Marković i Emina Bašić-Poljak u ime Regional Cooperation Council-a, Irfan Čengić, Malik Garibija, Razija Mujanović, Amer Čolan – generalni sekretar KSBiH, Benjamin Burić, Milosav Parezanović, izvršni direktor marketinga i prodaje kompanije m:tel, Silvia Sić, brand manager kompanije Podravka i Vedada Šećerbajtarević, glavna i odgovorna urednica RSG radija.

Medalje su u 2022. godini otputovale u Sarajevo, Mostar, Zvornik, Brčko, Gračanicu, Banoviće, Bijeljinu, Srebrenik, Gradačac, Stolac, Zavidoviće, Gornji Vakuf-Uskoplje, Ljubuški, Maglaj, Kakanj i Banja Luku, a pobjednici ovogodišnjih Igara predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu gdje će naši mali reprezentativci odmjeriti snage sa dječacima i djevojčicama iz Srbije i Hrvatske. Plazma Sportske igre mladih će svoje ovogodišnje aktivnosti nastaviti kroz m:tel SIM Turneju radosti u 6 gradova.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *