Završeno trinaesto ročište u procesu „Rudnik soli Tuzla“: Nastavak za Dan ustanka!

U sudnici Opštinskog suda u Gračanici, gdje sutkinja Selma Brkić vodi krivični sudski postupak protiv devet intelektualaca, uposlenika Rudnika soli Tuzla i funkcionera Socijaldemokrata BiH, na čelu sa prvooptuženim mr. Enverom Bijedićem, predsjednikom te stranke, biće tiho sve do 4. jula. Dakle, do istorijskog dana 1941. godine, dana kada je KPJ povela narode i narodnosti Jugoslavije u borbu protiv fašističkih okupatora i domaćih izdajnika.

Četrnaesto ročište je prošlo kao i trinaesto, dakle, zgubidanski! Svjedok optužbe, ing.  Samir Sejdić iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, neumorno je čitao datume međusobnog komuniciranja optuženih, svjedoka i slučajnih razgovora bez tona. Tako je do besvijesti svjedok čitao vrijeme i broj komunikacija mr. Bijedića sa svojim prvim rođakom Džavidom Bijedićem, ali nijedan zabilježen razgovor sa nekim od uposlenika Rudnika ili uspješnim izvođačima radova na šest bušotina soli.

Ukratko, riječ je o statističkim pokazateljima telefonskih razgovora bez ikakvog tonskog snimka. Doduše, svjedok je pročitao SMS poruke između Dženana Mujkića i Nermina Uljića u kojerm Uljić veli da se u svim poslovima sa Rudnikom mora poštivati zakonitost, što se odnosi i na Mining&Drilling, firmu koja je dobila i završila uspješno sve ugovorene obaveze na bušenju .

Nastavak je bio u pregledavanju snimaka sa kontrolnih kamera Tržnog centra „Bingo“ u Tuzli. Kako se na snimku vidi samo optuženi ing. Amir Sušić, a nejasno tri druge osobe.

Optuženi Dženan Mujkić je rekao:

“Ne treba da se mučite oko rezolucije snimka. Sa Sušićem smo ja, moj otac i moj sin. Pili smo kafu na najprimetnijem mjestu u Tuzli, u „Bingo“ tržnom centru. Pa, mi smo prijatelji godinama. Šta je tu krivično djelo?“. (E.A.)  

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *