Završeno ročište Aleksandru Zolaku, poznato koje mjere zabrane traži Tužilaštvo BiH

0
61

U Sudu BiH upravo je završeno ročište na kojem se razmatrao prijedlog Tužilaštva BiH da se Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH odrede mjere zabrane u narednih 30 dana.

Te mjere podrazumijevaju zabranu sastajanja sa ostalim osumnjičenim osobama u predmetu Respiratori, kao i sa svjedocima isključivo zaposlenim u Agenciji za lijekove.

Tužioci u ovom predmetu su Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Hukeljić je u obraćanju Sudu naglasio da oni traže mjere zabrane koje bi trebale ttrajati samo 30 dana, jer smatraju da istražne radnje i saslušanje svjedoka, u odnosu na Zolaka, mogu završiti u tom roku. Tužilaštvo BiH zastupa tezu da su ponudili osnov sumnje da je Zolak iskoristio i prekoračio svoje ovlasti i dao rješenje Srebrenoj malini o upisu u registar veleprometnika medicinskom opremom.

Tužilac je nakon toga, pozivajući se na pravilnik i Zakon o lijekovima detaljno pojasnio zbog čega Tužilaštvo zastupa tezu da su te radnje bile nezakonite. On je između ostalog naveo da Srebrena malina nije se bavila privrednom djelatnošću u vezi sa uvozom medicinske opreme, da nisu imali stručno osoblje, kao ni adekvatno skladište za tu medicinsku robu, a što je, tvrdi Tužilaštvo, naređeno Zakonom i pravilnicima.

Advokatica osumnjičenog Zolaka, Senka Nožica detaljno se osvrnula na svaki navod Tužilaštva BiH i i sudiji za prethodni postupak Tatjani Kosović na uvid je dala set dokumenata koji će, naglasila je, potvrditi tezu da je njen branjenik u potpunosti zakonito postupio i donio rješenje o upisu u registar veleprometnika sporne firme, kako se to radi uobičajeno.

– Ne postoji osnovana sumnja da je moj branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Ne smijemo zaboraviti da se cijela ova stvar dešavala u trenutku kada u BiH nema nijednog respiratora. Šta bi bilo da se nije dala saglasnost i da je umrlo 10 ljudi, zapitala je Nožica u sudnici.

Potom je zapitala da li su trebali hitno postupati, ili čekati da neko umre. Hitno postupanje ne znači i nezakonito, kazala je Nožica. Osvrčući se na tezu Tužilaštva BiH da Srebrena malina nije imala adekvatno skladište za naručenu medicinsku opremu, spomenula je da su se respiratori po dolasku u Sarajevo nalazili u skladištu Federalne uprave civilne zaštite pod ceradom, čak 25. maja, istovremeno naglasivši da su respiratori uvezeni 30. aprila.

– Šta je Agencija mogla uraditi 24. 4. u doba pandemije, nego video nadzorom provjeriti kako izgleda to skladište. U to vrijeme je bila i zabrana službenih putovanja. Odobrava se upotreba objekta, oni su imali skladište, dostavili su urednu dokumentaciju i adekvatnu sliku, kazala je Nožica.

Zolak je, odgovarajući na pitanja sutkinje, kazao da je u Agenciji zaposleno stotinjak ljudi, na tri različite lokacije i da je s njima u komunikaciji, nekad većoj, a nekad manjoj, u zavisnosti od potrebe.

Odluka o mjerama zabrane biće donesena u zakonskom roku.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here