Završeno prvo ročište Mektiću i ostalim

0
469

Završeno je prvo ročište u Sudu BiH u predmetu Mektić i drugi. Čitanje optužnice je trajalo oko jedan sat, a odbrana je odbacila navode Tužilaštva BiH.

Bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić optužen je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Navedene su brojne nezakonitosti koje je, prema navodima optužnice, počinio Mektić.

Optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji šef kabineta ministra Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija.

Tužilaštvo je poručilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 31 svjedoka, dok je Dragan Mektić u sudnici za optužnicu rekao da se radi o lažima i manipulacijama. Odbrana sve četvorice je odbacila navode Tužilaštva. Odbrana tvrdi da nije obavljena istraga, te da nema vjestačenja koje bi dokazalo ove navode optužnice.

Nakon završenog ročištva bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić, kao i odbrana optuženih složili su se da neće komentarisati postupak dok traje suđenje.

Sljedeće ročište je zakazano za 18. juni, kada se očekuje saslušanje prvog svjedoka, kako je tužiteljica Vedrana Mijović naglasila. Mektić i ostali su optuženi početkom marta i tada su negirali krivicu za djela koja su im stavljena na teret. Ročište je trebalo biti zakazano u roku od 30 dana, ali je odgođeno za danas zbog pandemije koronavirusa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here