Završeno maratonsko ročište o određivanju pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću

0
412
bivsi pripadnici abih sud bih pusteni odbrana sa slobode
Održano ročište u Sudu BiH (Foto: Arhiva)

U Sudu BiH večeras je održano ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Nakon višesatnog izlaganja tužioca, a potom i odbrane, ročište je završeno, a odluku o pritvoru Sud BiH će objaviti naknadno.

Mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH, zbog opasnosti da bi ovi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Oni su osumnjičeni da su organizirali grupu kako bi stekli imovinsku korist, ali kako je rečeno u izlaganju tužilaca, niko osim “samih njih ne zna koliko je kome novca ostalo nakon nabavke respiratora”.

Tokom izlaganja tužioca pročitane su i poruke koje su putem Vibera razmjenjivali neki od osumnjičenih.

Između ostalog, advokatica premijera Novalića Vasvija Vidović kazala je da je njen klijent protivzakonito zadržan, da nema nijednog dokaza da je njen klijent počinio zloupotrebu položaja, ali i da Sud BiH može donijeti historijsku odluku i da može nastupiti haos ako mu se odredi na pritvor s obzirom da on potpisuje isplatu penzija i invalidnina.

Brojne novinarske ekipe pratile su ročište, koje je počelo u 20 sati, a okončano 3 sata iza ponoći.

Novalić, Solak i Hodžić su u petak prebačeni u Tužilaštvo BiH gdje su i proveli su noć. U četvrtak su saslušani u SIPA-i, te uhapšeni i imaju status osumnjičenih. Saslušani su u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.

Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje nagrade i drugih oblika koristi.

U okviru istrage je utvrđeno da su nabavljeni respiratori neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Podsjetimo da su nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here