Završeno 34. ročište u aferi „Rudnik soli Tuzla“; Radončić: Tužilac nije dao nijedan dokaz optužnice!

Prateći suđenje, niko od optuženih ili branilaca nije našao niti jedan dokaz koji bi se ticao opisa optužnice, bilo kakvog krivičnog djela, bilo kakve nezakonitosti
Opcinski sud, Gracanica, Rudnik soli
Općinski sud u Gračanici: Šta će reći odvjetnici? (Foto: Ilustracija, arhiva)

Minulog utorka zavšeno je 34. ročište u Opštinskom sudu u Gračanici u kojem je tužilac Kantonalnog tužilaštva TK, Ćazim Serhatlić, uz pomoć svjedoka, eksperata i materijalnih dokaza pokušao da dokaže ono što je napisao u optužnici. On je taj svoj  „literarni“ uradak napisao tako da je šest inženjera, dvojicu pravnika i jednog sociologa predstavio kao organizovanu grupu za sticanje materijalne dobiti i druge koristi, te pogodovanje gračaničkoj firmi Mining&Drilling da dobije posao bušenja pet bušotina i jedne kontrolne Rudnika soli Tuzla, u vrijednosti od 5,4 miliona maraka.

Taj je posao, pregovaračkim postupkom, gračanička firma dobila, uspješno završila pretprošle godine nakon što su svi pravni, tehnički upravni i državni organi jednoglasno potvrdili valjanost ugovora. Ista firma je nedavno potpisala novi ugovor za tri bušotine, ali ovog puta 87 posto skuplje po jednoj bušotini u odnosu na predhodni ugovor!

– Povećanje cijena je uslijedilo zbog toga što se nijedna druga firma iz zemlje i inozemstva nije javila na tender. Vele, nećemo da budemo izloženi pravnom nasilju od tuzlanskih tužilaca – veli nam naš izvor iz Rudnika s molbom da ne bude objavljeno njegovo ime „jer bi me mogao snaći neki Serhatlić“!

U tri pripremna ročišta i na 31. pred Selmom Brkić, sutkinjom Općinskog suda u Gračanici, Serhatlić je završio svoje dokazivanje. Prateći suđenje, niko od optuženih ili branilaca nije našao niti jedan dokaz koji bi se ticao opisa optužnice, bilo kakvog krivičnog djela, bilo kakve nezakonitosti.

Tužilac je kao dokaze iznosio beskonačno dugo datume, vrijeme i dužinu razgovora između zaposlenika rudnika i drugih lica, između članova obitelji ili poslovnih i drugih prijatelja, čitao najbitnije od najnebitnijih poruka putem vibera, prikazivao neke fotografije i video zapise, a da nijedan jedini dokaz optužnice nije dao. Cijelo vrijeme smo se dosađivali s pitanjem: Čemu sve ovo? – kaže Mensur Radončić, koji sa svojim sinom Omarom, brani prvooptuženog mr. Envera Bijedića.

Na zadnjem ročištu, odvjenici Enver Hogić, Sead Mujačić, Enver Ćosićkić, Omar Malohodžić  i Omar Radončić najavili su prigovore na neke dokaze. Dakle, odbrana i optuženi imaju riječ 27. ovog mjeseca, za kada je sutkinja Selma Brkić zakazala nastavak procesa.

Ja ću u pismenoj formi uložiti prigovor ne na dokaze o krivnji, već na nezakonitost nekih postupaka prikupljanja takozvanih dokaza optužbe, a onda će slijediti naša odbrana – veli Sead Mujačić, odvjetnik drugooptuženog gospodina Dženana Mujkića, prokuratora firme Mining&Driling. (Izvještava: E. Avdić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *