Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prekinuo danas započetu 25. sjednicu, nakon što, radi nedostatka entitetske većine, nije utvrđen dnevni red sjednice

0
142

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali prijedlog Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Od prisutnih 26 poslanika, za taj prijedlog glasao je 21 poslanik, a pet ih je bilo protiv, tako da je postojala opća, ali ne i entitetska većina.

Glasalo se i o prijedlogu 13 poslanika iz pet različitih stranaka, da se u dnevni red uvrsti tačka Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH, ali ni on nije podržan.

Za ovaj prijedlog je glasalo 17 poslanika, pet je bilo protiv, a četiri suzdržana, tako da je i za ovaj prijedlog postojala opća, ali ne i potrebna entitetska većina.

Nakon toga, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić je kazao da će se poslanici izjasniti o preostale dvije tačke dnevnog reda, o čemu Dom ima pravo da se izjašnjava, a to su zapisnik i komentari na dobivene odgovore na poslanička pitanja.

Te dvije tačke su preostale za izjašnjavanje, jer su sve ranije predviđene morale biti skinute s dnevnog reda budući da nadležne komisije nisu dostavile Predstavničkom domu izvještaj o njima, ali ni one nisu podržane.

Predsjedavajući doma je na kraju kazao da je time iscrpljen rad današnje sjednice Predstavničkog doma, te da će o novoj sjednici poslanici biti blagovremeno obaviješteni.

Iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH nakon sjednice saopćeno je da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prekinuo danas započetu 25. sjednicu, nakon što, radi nedostatka entitetske većine, nije utvrđen dnevni red sjednice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here