Završena akcija MUP-a: 18 migranata bit će protjerano iz BiH

0
388

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i Služba za poslove sa strancima u ranim jutarnjim časovima proveli su zajedničku akciju u privremenom prihvatnom centru za migrante u Blažuju.

Na osnovu prethodno pribavljene Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pregled i pretres prostorija i osoba s ciljem pronalaska predmeta i osoba koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Tom prilikom u centru je zatečeno oko 1500 osoba, te su pronađene tri bezbjednosno interesantne osobe kojima je, od strane nadležne Službe, izrečena mjera protjerivanja iz Bosne i Hercegovine i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

Radi se o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka. Služba za poslove sa strancima provodi dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti na njihovom udaljenju iz Bosne i Hercegovine.

Također, nakon provedenog postupka, nadležna Služba je izrekla mjeru protjerivanja za 15 migranata, od kojih su četiri državljana Afganistana, tri državljana Pakistana, tri državljana Indije, dva državljana Alžira, jedan državljanin Maroka, jedan državljanin Gvineje i jedan državljanin Irana, kojima je određena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar ili ograničenjem kretanja na određenom mjestu.

Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će, u okviru svoje nadležnosti i u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, i tokom narednog perioda nastaviti sa aktivnostima pojačane kontrole kretanja migranata na području Kantona Sarajevo, sve s ciljem prevencije vršenja krivičnih djela i prekršaja, odnosno, poduzimanja mjera i radnji u skladu sa zakonom. (vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here