Završen dokazni postupak protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića

0
172
kantonalno tuzilastvo sarajevo zavrsen dokazni postupak bivsi glavni tuzilac drzavnog tuzilastva goran salihovic
Foto: BIRN

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je ulaganjem preostalih materijalnih dokaza okončalo dokazni postupak u predmetu protiv Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist

Tužiteljica Amra Mehmedić uložila je šesnaesti registrator preostalih materijalnih dokaza, među kojima su fotokopije putnih naloga, računa iz hotela, ugostiteljskih objekata, usluge taxi prevoza, izvještaji Državnog tužilaštva o provedenim postupcima javnih nabavki, kao i fotokopije naloga blagajne Tužilaštva BiH.

Optuženi Salihović je, kao i na prethodnim ročištima, naveo da se radi o fotokopijama koje ne mogu poslužiti kao dokaz, piše BIRN.

– Ovdje vidimo da su opet sabrane babe i žabe… Zamislite da je jedan glavni tužilac u državi spao da ukrade od ručka… Ne postoji nijedan račun da je Goran Salihović otišao negdje privatno, da je otišao na more o trošku države, sve je bilo službeno – kazao je Salihović.

On je dodao da mu se na teret stavljaju i dnevnice, koje nikako ne mogu spadati u troškove reprezentacije, te upitao Tužilaštvo kako će dokazati imovinsku korist ukoliko je izražena u jelu i kafi.

Među dokazima je uloženo i više akata Tužilaštva i Pravobranilaštva BiH, finansijska vještačenja, Kodeks tužilačke etike, Izvod iz kaznene evidencije na ime Goran Salihović.

Uloženi su i putni nalozi, fotokopije elektronskih avionskih karata te računi za taxi prijevoz na ime Mirsada Crnovršanina, Aleksandre Golijanin i Elvisa Kičića.

Komentarišući ove dokaze, Salihović je upitao Tužilaštvo šta oni dokazuju time i kakve oni veze imaju s njegovom reprezentacijom, prenosi BIRN.

Salihoviću je na teret stavljeno da je u periodu od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Odbrana je najavila provođenje jednog dokaza – pozivanje vještaka ekonomske struke.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. april, kada će se Tužilaštvo očitovati na prigovore i na prijedlog dokaza odbrane. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here