Zavod zdravstvenog osiguranja TK obezbijedio sredstva za lijek Tocilizumab

Ljekari UKC Tuzla u terapiju liječenja oboljelih od COVIDA-19 uvrstili su i lijek Tocilizumab. Utvrdili su da u kombinaciji s kortikosteroidima smanjuje smrtnost, za razliku od antibiotika.

Ovaj lijek u FBiH košta gotovo 3.000 KM. Nije na esencijalnoj listi lijekova, ali jeste na bolničkim listama i samo u bolnici se može aplicirati pod strogim liječničkim nadzorom. Bolničko liječenje COVID pacijenata se obavlja po utvrđenim protokolima Svjetske zdravstvene organizacije i u zavisnosti od kliničke slike i simptomima svakog pacijenta pojedinačno.

U Covid bolnicama težim pacijentima s obostranom upalom pluća praćenom visokom temperaturom ljekari daju još kortikosteroide i lijek Tocilizumab (ACTEMRA) koji se inače koristi kod reumatoidnog artritisa. Aplicira se u jednoj ili dvije doze.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli ima na raspolaganju lijek ACTEMRA. Primjenjuju ga od početka pandemije. Biće obezbijeđen i ove godine. Prijedlogom raspodjele za 2021. godinu samo za ovaj lijek izdvojene su 233.000 KM, što bi bilo dovoljno za petero odraslih, jedno dijete i 50 pacijenata sa “citokinskom olujom”.

Lijek za reumatoidni artristis Tocilizumab Covid pacijentima se smije davati samo u bolničkim uslovima i zahtijeva dodatno praćenje pacijenta zbog mogućih nuspojava, jer na uputstvu piše da može izazvati oštećenje jetre i bubrega. Nije poznato da li je od primjene veća korist ili šteta, upozoravaju ljekari.

S posebnim oprezom se da daje osobama koje su preboljele tuberkulozu, hepatitis, imaju hematološka oboljenja i alergije. (tk, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *