Zatvorenik s govornice lažno prijavljivao da su u sudu postavljene bombe

0
596
muskara kpz zenica lazne dojave postavljene bombe kantonalni sud zenica
Kazneno popravni zavod Zenica (Foto: Faktor)

Pripadnici krim-policije u Zenici otkrili su ko je s govornice zvao centralu Kantonalnog suda u Zenici i u tri navrata tokom ovog mjeseca lažno prijavljivao da su u zgradi suda postavljene bombe.

– Radeći na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli do operativnih saznanja da se u vezu s izvršenjem istih može dovesti osoba H. M., rođena 1988. godine, iz Doboj Juga.

Kako je utvrđeno provedenom istragom, navedeno lice je za vrijeme dok se nalazilo na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, sa telefonske govornice 15. aprila u 8.25 sati, kao i 21. aprila u 11.07 sati, pozvalo broj centrale Kantonalnog suda u Zenici i lažno prijavilo da je u sudu postavljena bomba, dok je 1. aprila, putem druge osobe dogovorilo da se lažno prijavi da je u zgradi suda postavljena bomba – saopćeno je dansa iz MUP-a ZDK.

Navedeno je da je time počinio krivično djelo lažno prijavljivanje, kao i da je uhapšen.

– Nad licem H. M. je zavedena kriminalistička obrada, te je isto ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiči – saopćeo je iz MUP-a ZDK.

Iz policije su naveli da su službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici proteklih dana poduzimali intenzivne mjere i radnje, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, na rasvjetljavanju i dokumentovanju tri dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradi Kantonalnog suda u Zenici, koje su upućene pozivom na telefonsku centralu suda.

Nakon evakuacije suda, i kontradiverzionog pregleda zgrade, u sva tri slučaja je utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama. (Faktor)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here