Zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu, Muzaferija ostvarila najbolji rezultat za BiH

0
224
zatvorene zimske olimpijske igre peking 2022
Detalj sa zatvaranja ZOI u Pekingu (Foto: Twittwr)

Svečanom ceremonijom na stadionu Ptičije gnijezdo zatvorene su 24. Zimske olimpijske igre u Pekingu koje su trajale od 4. februara.

Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine imao je naš predstavnik u skijaškom trčanju Strahinja Erić, a najbolji rezultat za našu zemlju ostvarila je skijašica Elvedina Muzaferija koja je završila na 25. mjestu u disciplini superveleslalom.

Naš olimpijski tim od šest sportista činli su: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) te sankaš Mirza Nikolajev.

Norveška je daleko najuspješnija nacija na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i postavila je novi rekord u broju zlatnih medalja. Na kraju su osvojili 16 zlatnih, uz osam srebrnih i 13 bronzanih medalja.

Drugoplasirana je Njemačka sa 12 zlatnih, deset srebrenih i pet bronzanih medalja, dok je na trećem mjestu Kina sa devet zlatnih, četiri srebrene i dvije broznane medalje.
Iz zemalja u regionu najuspješnija je Slovenija sa dvije zlatne medalje, tri srebrne i dvije bronzane.

Junak ovogodišnjih igara je Norveški biatlonac Johannes Thingnes Bo sa osvjenih pet medlja, četiri zlata i jednom bronzom.

U Pekingu je nastupilo oko 2.900 sportista iz više od 90 zemalja svijeta, a prvi put u historiji na ZOI su se takmičili Saudijska Arabija i Haiti.

Naredne Zimske olimpijske igre održat će se u italijanskim gradovima Milanu i Cortini d'Ampezzo 2026. godine. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here