Zatražena hitna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH

Zbog moguće opasnosti koja bi mogla narušiti sigurnosnu situaciju, prouzrokovanu zabranom obilježavanja Dana državnosti u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, kao i provokacijama i prijetnjama

Inicijativa za hitno sazivanje sjednice Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Almedin Aliefendić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, podnio je inicijativu za hitno sazivanje sjednice Komisije za sigurnost u Parlamentu FBiH.

– Zbog moguće opasnosti koja bi mogla narušiti sigurnosnu situaciju, prouzrokovanu zabranom obilježavanja Dana državnosti u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, kao i provokacijama i prijetnjama gradonačelnici Sarajeva, podnio sam inicijativu za hitno sazivanje sjednice Komisije za sigurnost u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. U nastavku slijedi tekst inicijative.

Poštovani predsjedniče,

Ovim putem želim podnijeti inicijativu za hitno sazivanje sjednice Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu nedavne događaje koji su izazvali zabrinutost u javnosti i koji predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosnoj situaciji, predlažem da se održi sjednica Komisije za sigurnost kako bismo analizirali sljedeće:

1. Zabrana okupljanja građana povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

2. Izjave ministra Odbrane Zukana Heleza o postojanju kampova za obuku na teritoriji entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine.

3. Incident u vezi s uznemiravanjem gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, od strane predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora Aluminijuma, Amira Gross Kabirija.

Molim vas da konačnu potvrdu odlaska u Banja Luku na zajedničku sjednicu komisija za sigurnost donesemo nakon održane predložene hitne sjednice, rekao je Aliefendić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *