Zatražen pritvor za Almira Sarajlića zbog opasnosti od bjekstva

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Na ročištu za određivanje pritvora rečeno je da je Tužilaštvo imalo informaciju da se Sarajlić sprema da napusti BiH
sud bih potvrdio optuznicuprotiv sestorice bivsih pripadnika armije rbih za ratne zlocine u visokom
Sud će donijeti odluku o pritvoru – naknadno (Foto: Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je pritvor za Almira Sarajlića koji je nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na području Viteza, a koji je uhapšen na aerodromu u Sarajevu kada je pokušao da napusti BiH.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Na ročištu za određivanje pritvora rečeno je da je Tužilaštvo imalo informaciju da se Sarajlić sprema da napusti BiH, čime bi postao nedostupan Sudu BiH i onemogućilo bi se njegovo procesuiranje.

Na ročištu je rečeno da je Sarajlić pokušao da napusti zemlju 21. oktobra, prenosi Birn.

Sredinom septembra, Sarajlić je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na području Viteza.

Sudsko vijeće je Sarajlića proglasilo krivim za ubistva 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjena 22. decembra 1993. godine, a optužbi je oslobodilo Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića.

Sud će odluku o pritvoru donijeti naknadno. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *