Zastupnički dom Parlamenta FBiH izglasao zabranu pušenja u kafićima i zatvorenim objektima

0
198
Zastupnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Vijesti.ba)

Većinom glasova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prihvaćen je Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Tim zakonom se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Svrha ovog zakona je da se bolje regulira upotreba duhanskih proizvoda. Predviđa da se zabrani konzumiranje cigareta, električnih cigareta i sličnih proizvoda (nargile i sl.) na svim javnim mjestima.

Pored potpune zabrane pušenja na svim javnim mjestima, novi zakon predviđa reguliranje niza drugih pitanja među kojima su i pitanja vezana za promociju, prodaju i pakiranje duhanskih proizvoda.

Osim toga, novi zakon će biti u potpunosti usklađen za Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Direktivom EU o duhanskim proizvodima.

Ukoliko se kafić ili restoran ne pridržava odredbi zakona o zabrani pušenja propisane su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 5.000 KM.

Svi duhanski proizvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište Federacije obavezno se testiraju, a testiranja za katran, nikotin i ugljen monoksid za cigarete vrše se u akreditiranim laboratorijama najmanje jednom godišnje. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here