Zastupnici iz Nizozemske traže sankcije EU za Dodika

Inicijativa kojom se Vladi Nizozemske zadužila da se na nivou EU založi za uvođenje sankcija Dodiku i njegovim najbližim saradnicima

0
239

I nizozemski zastupnik Tunahan Kuzu pridružio se brojnim evropskim parlamentarcima koji su mišljenja da EU treba nametnuti sankcije članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Naime, Kuzu je u nizozemski parlament u ime političke stranke DENK iz Rotterdama, čiji je i suosnivač, uputio parlamentarnu inicijativu kojom bi se Vlada Nizozemske zadužila da se na nivou EU založi za uvođenje sankcija Dodiku i njegovim najbližim saradnicima.

Ovu njegovu inicijativu potpisalo je još osam poslanika u nizozemskom parlamentu koji čak i nisu iz DENK-a. Tamošnji parlament o inicijativi će se izjasniti na sjednici zakazanoj za 23. novembar.

Kako se navodi u inicijativi, koju je na svom Twitter profilu podijelio direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, članice EU se, osim poziva za nametanje sankcija, pozivaju i da se distanciraju od Dodikovih izjava, pišu Vijesti.

Između ostalog, Kuzu u inicijativi podsjeća da Dodik negira da se u Srebrenici dogodio genocid u julu 1995. godine, te da BiH naziva pobačajem.

Naglašava da u BiH rastu tenzije usljed sve kokretnijih koraka koje Dodik poduzima na secesiji RS-a od BiH.

Pozvao je ministra vanjskih poslova Nizozemske da apeluje na svoje kolege iz Evropske unije da se distanciraju od Dodikovih izjava.

Također, Kuzu poziva nizozemsku vladu da apeluje na EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima kako bi se na taj način stvorio pritisak na entitet RS, a da to pri tome ne utječe na ostale građane BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here