Zastupnici EPP-a: Poduzeti snažne korake protiv Dodika

Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum. Otcjepljenje Republike Srpske bi odmah priznala Rusija

0
313

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti doveden u pitanje, izjavili su zastupnici iz Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu u kojem će se večeras raspravljati o eskalaciji tenzija uslijed političke krize u zemlji.

“Tenzije su na visokom nivou i ne smijemo dozvoliti daljnu eskalaciju. Ovo je prijetnja na pragu EU. Zašto niko ne preduzima konkretne snažne korake protiv ovih nacionalističkih akata Milorada Dodika?”, upitao je Michael Gahler, jedan od potpredsjednika Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta iz EPP grupe.

“Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum. Otcjepljenje Republike Srpske bi odmah priznala Rusija”, dodao je on.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Paulo Rangel, rekao je da se Dejtonski sporazum i njegovo mirovno naslijeđe moraju se poštovati.

On je naveo da je u junu Evropski parlament ponovio svoju “nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu” BiH, te da bi se institucije i politički lideri u zemlji “trebali fokusirati na približavanje EU kroz pokretanje neophodnih reformi.”

Rangel je podcrtao da secesionistički potezi i blokada institucija ugrožavaju stabilnost, oporavak i prosperitet cijelog regiona, prenose Vijesti.

“EU i međunarodna zajednica moraju biti spremne da iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi osigurale da se ne preduzimaju daljnje destabilizirajuće akcije, u cilju očuvanja stabilnosti zemlje i cijelog regiona,” izjavio je on.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here