Zastrašujući pritisci na svjedoke, nadležni nijemo posmatraju

Svjedoci su kamen temeljac svakog pravednog pravosudnog sistema.

saopcenje svjedoci genocid tuzilastvo bih
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Oni su hrabri pojedinci koji se usuđuju iznijeti istinu pred sudom kako bi osigurali pravdu i odgovornost za zločine, poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Međutim, sve više smo svjedoci zastrašujućih pritisaka na svjedoke, a izostanak adekvatne reakcije od strane relevantnih institucija ugrožava integritet i vjerodostojnost pravosudnog sistema.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, agencije s odjelima za zaštitu svjedoka, i Ministarstva za ljudska prava, ukoliko ih tako možemo nazvati, izgledaju kao nijemi svjedoci ovim napadima na pravdu. Ovakav neodgovoran pristup dovodi u pitanje sposobnost pravosuđa da se bori protiv kriminala i osigura pravednost.

Međunarodne institucije posmatraju, ali pitanje koje se postavlja jest šta je potrebno da se desi kako bi se poduzela konkretna akcija? Svjedoci su suočeni s neviđenim prijetnjama, njihovi najbliži su ubijeni, a njima samima prijeti se fizičkom likvidacijom, kao i članovima njihovih porodica koji su preživjeli.

Gospodo, vrijeme je da se suočimo s vlastitom odgovornošću. Svjedoci ne smiju biti prepušteni sami sebi. Pravda mora prevladati strah, a svjedoci trebaju biti osigurani i zaštićeni kako bi mogli iznijeti istinu bez straha za vlastiti život ili živote svojih najbližih.

Pozivamo sve relevantne institucije, kako domaće tako i međunarodne, da poduzmu hitne mjere kako bi se osigurala sigurnost svjedoka i očuvala vjerodostojnost pravosudnog sistema. Ne smijemo dopustiti da strah i nasilje preplave ono što bi trebalo biti zaštitni bedem pravde. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da svaki svjedok može bez straha i bez opasnosti iznijeti svoju istinu pred sudom.

Neka ovo bude trenutak kada se svi udružimo kako bismo zaštitili one koji hrabro koračaju putem istine, kako bi se postigla pravda za sve”, stoji u saopćenju. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *