Zašto se debljamo nakon četrdesete

ta god da je uzrok povišenog nivoa kortizola, stres često prati prejedanje kao pokušaj da se oslobodimo briga

Zašto se debljamo nakon četrdesete? Pitanje koje muči mnoge žene. Ispostavilo se da nije kriva menopauza, mada smo bili ubeđeni da je tako. Često čujete da je dobijanje na težini nakon četrdesete potpuno prirodno i da je te kilograme teško skinuti. 

U stvari, ovo nije tačno. Međunarodna grupa naučnika je 2021. godine zaključila da od 20-e do 60-e godine metabolizam ostaje na istom nivou i da se tek u sedmoj deceniji usporava u prosjeku za 0,7 posto svake godine. Pa zašto onda žene dobijaju na težini poslije četrdesete? 

Najčešći razlozi zašto se debljamo nakon četrdesete: 

NEDOVOLJNO KRETANJA

Opuštanje na kauču ispred televizora, odrasla djeca za kojom više ne moramo trčati, odlazak na posao autom ili autobusom, sjedenje osam sati u kancelariji … Jednostavno se više ne krećemo dovoljno kao što smo to radili u mladosti. U ovom slučaju, čak ni dva ili tri kardio treninga sedmično ne mogu nadoknaditi nedostatak kretanja.

Bolesti uzrokovane disfunkcijom štitne žlijezde, smanjenim nivoom estrogena, insulinskom rezistencijom i dijabetesom su ključni faktor,i koji dovode do viška kilograma nakon četrdesete. Višak nekih hormona ili nedostatak drugih može značajno uticati na metabolizam, proces formiranja masnog tkiva iz hranljivih materija koje se unose hranom, kao i na njihovu distribuciju po tijelu. Nije uzalud što, na primjer, postoji uobičajeni izraz “kortizol stomak”. Kada se uspostavi hormonska ravnoteža, uz osnovno poštovanje pravila adekvatne ishrane i barem minimalnu fizičku aktivnost, višak kilograma će nestati. 

STRES 

Šta god da je uzrok povišenog nivoa kortizola, stres često prati prejedanje kao pokušaj da se oslobodimo briga. No, brige prolaze, a višak kilograma i navika prejedanja ostaju dugi niz godina. 

POGREŠNE NAVIKE U ISHRANI 

Za formiranje loših navika u ishrani potrebne su godine. Brza hrana, gomila slatkiša i peciva, stalno grickanje između obroka, gazirani napici – sve to uzima danak. Onda kad se te loše navike udruže sa prethodnim stavkama, višak kilograma je zagarantovan. 

ALKOHOL 

“Bezopasne” navike poput druženja u petak sa prijateljima uz čašu vina, film sa picom i pivom, naizgled su sitnice koje zapravo dovode i do povećanog apetita i do poremećaja funkcionisanja unutrašnjih organa (pankreasa, jetre, želuca i tako dalje), što samo po sebi doprinosi dobijanju viška kilograma.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *