Zašto imamo noćne more i šta dovodi do njih

0
158

Najnovije istraživanje psihologije pruža uvid u faktore koji pridonose noćnim morama. Rezultati studije pokazali su da pojedinci s povišenom neurotičnošću doživljavaju češće noćne more. Studija je objavljena u časopisu Sleep Science.

Noćne more mogu na različit način utjecati na svakodnevni život čovjeka stvarajući strah od spavanja zbog iščekivanja noćnih mora ili poremećaj raspoloženja zbog dugotrajnih osjećaja koji su proizašli iz noćnih mora, piše Psypost.org.

Da bi istražili šta pridonosi tome, istraživači su uzeli u obzir nekoliko faktora. Cilj ove studije, objašnjavaju autori, bio je ispitati utjecaj socio-demografskih varijabli i neurotizma ljudi na noćne more.

Internetsku anketu popunilo je 2.492 muškarca i žene u dobi od 17 do 93 godine. Sudionici su ispunili dio upitnika kako bi procijenili svoje noćne more, trenutno i u djetinjstvu.

Rezultati su pokazali da je oko 9% ispitanika prijavilo trenutne noćne more, a 18% more u djetinjstvu. Više od četvrtine (27%) sudionika koji su doživjeli noćne more navelo je da im se ponavljaju noćne more koje su se odnosile na događaje iz njihovog života.

Neurotizam je osobina ličnosti koja je najjače povezana s učestalošću noćnih mora i njihovim ponavljanjem. Žene su imale češće noćne more od muškaraca. Pronađen je i efekt dobi, pokazujući da je starija dob povezana s ponavljajućim noćnim morama. Istraživači zaključuju da faktori kao što su spol, starost i neurotičnost definitivno doprinose noćnim morama. (klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here