Zaposleni priznao propust koji je izazvao sudar vozova kod Odžaka

Prema preliminarnim informacijama, mašinovođa je, nakon uočavanja prepreke sproveo kočenje i izašao iz kabine i dodatno spriječio teže posljedice

Srbija, vozovi, sudar, Odzaci zaposlenik priznao propust
U sudaru dva voza povrijeđeno je 20 osoba (Foto: RTS)

Infrastruktura železnice Srbije saopštila je danas da je tokom istražnog postupka zaposleni tog preduzeća J.M. na poslovima otpravnika vozova u stanici Ratkovo usmeno priznao propust u radu koji je izazvao nastanak sinoćnje željezničke nezgode kod Odžaka, kada je putnički voz naletio na teretni.

U daljem istražnom postupku će ovo biti potvrđeno nakon prikupljanja materijalnih dokaza i utvrđivanja činjenica pod kojima došlo do ličnog propusta u radu zaposlenog, navedeno je u saopštenju Infrastrukture željeznice Srbije.

Prema preliminarnim informacijama, mašinovođa je, nakon uočavanja prepreke sproveo kočenje i izašao iz kabine i dodatno spriječio teže posljedice.

Isleđenje ove nezgpde vrši istražna komisija Infrastrukture željeznice Srbije.

U saopštenju je navedeno da je 17. novembra u 18.42 časova, na regionalnoj pruzi broj 207 Novi Sad – Odžaci – Bogojevo, prilikom saobraćaja voza broj 25412 prevoznika Srbijavoz, između službenih mjesta Ratkovo – Odžaci, došlo je do naleta voza 25412 koji saobraća na relaciji Novi Sad – Subotica na kraj međunarodnog teretnog voza broj 49028 (lok 753-782 i 9 Sgs tovarenih kola kontejnerima, prevoznika Transagent Operator).

Najveća dopuštena brzina kretanja vozova na ovoj dionici je 100 km/h.

Na mjesto nastanka nezgode izlazio je i istražni sudija, pokrajinski inspektor za željeznički saobraćaj i predstavnici CINS-a (Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju).

Prekid u organizaciji saobraćaja vozova na dijelu pruge Ratkovo – Odžaci traje od 18:42 i dalje do sanacije posljedica.

Zbog ove nesreće otkazuju se vozovi za prevoz putnika na relaciji Sombor-Novi Sad-Sombor (prevoznik Srbijavoz).

Za otklanjanje posljedica ove nezgode angažovan je pomoćni voz iz Beograda, koji je u stanicu Novi Sad ranžirna stigao u 6.21 i nakon stanične manevre u 7.45 krenuo na lice mjesta. 

Iz opšte bolnice u Somboru danas je saopšteno da je od pet hospitalizovanih pacijenata koji su povrijeđeni u sinoćnjoj željezničkoj nezgodi kod Odžaka jedan sa teškim povredama jetre i prelomima rebara smješten na Jedinici intezivne njege, dok su četiri pacijenta, koji su trenutno u stabilnom stanju, smješteni na Odjeljenje hirurgije zbog povrede glave i preloma rebara.

U Opštoj bolnici u Somboru pregledana su 52 pacijenta, od kojih je pet pacijenata hospitalizovano, navela je ta zdravstevna ustanova u saopštenju. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *