Započeo karneval ljubavi, igre i ludorije

U Veneciji je danas počeo čuveni karneval koji svake godine okuplja više od tri milijuna ljudi iz cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Tema ovogodišnjeg venecijanskog karnevala je igra, ljubav i ludorija, a manifestacija je formalno počela današnjom spektakularnom predstavom veslača. Sinoć su turisti u Veneciji uživali i u akrobatskoj predstavi na vodi i u zraku, što je bila svojevrsna najava karnevala koji će trajati do 25. februara.

Karneval na obalama venecijanskih kanala održan je daleke 1162. godine kao proslava vojne bitke, a obnovljen je i redovno se održava već pune četiri decenije. Venecija slovi za grad ljubavi i karnevala, a sastavljen je od 118 otočića razdvojenih kanalima.

Prirodne ljepote, arhitektura, kanali, mostovi i kulturno-historijska baština Veneciju čine jednim od najposjećenijih turističkih mjesta u svijetu u kojem je rođen i poznati umjetnik Antonio Vivaldi.

Svaki kutak Venecije odiše prošlošću, pogotovo u vrijeme karnevala i maskenbala koji čarobno oživljavaju doba princeza, vitezova i ljubavnih zapleta. Venecija je jedan od najljepših svjetskih gradova i nalazi se na listi kulturne baštine UNESCO-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *