Započela regulacija korita rijeke Spreče – projekat vrijedan 1,75 miliona KM (Foto)

Radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu, započeli su danas, na dionici dugoj oko 700 metara, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Radi se o realizaciji ranije potpisanog sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save  o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu, na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,75 miliona KM, a Vlada Tuzlanskog kantona je iz namjenskih sredstava  vodnih naknada osigurala 700.000 KM.

Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade TL, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova, te izlijevanje rijeka. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja, kako bismo sačuvali imovinu koja se nalazi u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra“, kazao je premijer TK, Irfan Halilagić, tokom današnjeg obilaska radova.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović se zahvalio Agenciji što je prepoznala značaj ovog projekta, te se odlučila na udruživanje sredstava s Kantonalnom vladom.

Ovo je izuzetno dobar projekat i mislim da može biti putokaz lokalnim zajednicama u TK da izdvoje dio vlastitih sredstava i udruže ih sa sredstvima koja imamo u kantonalnom budžetu, a sve u cilju brže i sveobuhvatnije regulacije riječnih i korita potoka“, izjavio je ministar Ahmetović.

Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekuje se da radovi budu i ranije kompletirani, rekao je rukovodilac Sektora za izdavanje vodnih akata u Agenciji, Mirza Bezdrob.

Uređenjem korita Rijeke, skratit će se riječni tok, oslobodit će se određena zemljišna zona, a što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u ovom području, navodi se u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *