Zapisujte svoje misli u dnevnik i odmah ćete se osjećati sretnije

Vremena su stresna, no dolazak proljeća može poslužiti kao povod da pridonesemo vlastitom mentalnom zdravlju i okrenemo se aktivnostima koje nam daju svrhu i radost, istovremeno nam nudeći predah od negativnih misli.

Meditacija svjesnosti, odnosno vježbanje da se fokusirate na sadašnji trenutak, pomoći će vam kod tjeskobnih osjećaja. Ljudima se loše misli motaju po glavi kad razmišljaju o prošlosti ili budućnosti. Zaustavite se na trenutak, fokusirajte se na tlo pod nogama, na sunce na koži, na trenutak i mjesto. Pritom zatvorite oči i duboko dišite.

Zapisivanje misli i ciljeva također je od pomoći za dobrobit vlastitog uma. Osim osjećaja da ste dali svoj doprinos na poslu i da vaši planovi imaju svrhu, bit ćete ponosni na svoj rad i uloženi trud, što je odlična motivacija.

Izbacivanje nepotrebnih stvari iz doma i čišćenje životnog prostora zapravo je odlična aktivnost koja donosi dobre osjećaje i misli. Nedostatak društvenih odnosa također može biti dodatan okidač za loše misli. Ako postoje ljudi do kojih vam je stalo i s kojima ste izgubili kontakt tokom pandemije, nemojte se stiditi ponovno ih kontaktirati. (zž)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *