Akcija inspektora Porezne uprave: Zapečaćeno 60 objekata!

U izvršenim kontrolama otkriveno je 78 neprijavljenih radnika, 23 objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad
inspektori fbih kontrola siva ekonomija prekrsaji u stotinama hiljada
(Izdato 185 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 383.790 KM – Foto: Ilustracija, arhiva)

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer, 21. maja, na području Federacije BiH izvršili 314 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, građevinsku, pekarsku i druge uslužne djelatnosti. Inspekcijski nadzori izvršeni su s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 78 neprijavljenih radnika, 23 objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, 23 porezna obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 84 porezna obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 60 objekata i izdato 185 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 383.790,00 KM.

U jednom slučaju inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije. Porezna uprava poziva porezne obveznike koji elektronski podnose svoje porezne prijave da elektronski vrše uvid u svoje sintetičke i analitičke porezne kartice i provjere svoja zaduženja i uplate javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH”, saopćeno je iz Federalne porezne uprave.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *