Zahvaljujući karantinu u Italiji broj novozaraženih usporava

Italija je u utorak dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući karantinu kojeg su počele primjenjivati i druge države.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dvije sedmice zabrana i zatvaranja donijeli rezultate. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko sedmica ili mjeseci.

Talijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije – njih 793.

No broj službeno potvrđenih novih zaraza u utorak je narastao samo za osam posto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. februara zabilježila prvi smrtni slučaj.

„Mjere koje smo poduzeli prije dvije sedmice počinju imati uticaja“, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica, prije no što su objavljeni podaci za utorak, prenosi AFP.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to tačnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Evrope i u Sjedinjenim Državama.

Naučnici vjeruju kako države poput Španije i Francuske prate talijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko sedmica.

Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana. (Agencije, Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *