Zahtjevi koje će građani iznijeti na protestima ispred Ambasade Srbije

Organizacije i pojedinci okupljeni oko inicijative “Buđenje građana” najavili su mirne proteste koji će biti održani danas (nedjelja) u 12 sati ispred Ambasade Srbije u Sarajevu jer, kako navode, zbog aktuelnog rukovodstva te zemlje strepe hoće li se rat i nasilje ponoviti.

Zahtjevi okupljenih oko ove inicijative ambasadi Republike Srbije su sljedeći:

1. Da državni organi R. Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9.januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da R. Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da R. Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da R. Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.

Objavili su i uslove za učešće.

1. Zbog epidemioloških mjera, građani su dužni koristiti masku i zaštititi druge učesnike, te držati odstojanje.

2. Nema stranačkih obilježja. Svi koji budu opremljeni stranačkim majicama, zastavama i ostalim rekvizitama bit će uklonjeni sa skupa. To ne znači da građani koji su članovi stranaka nisu pozvani.

3. Uvrjedljiv sadržaj na transparentima nije dozvoljen i takvi će također biti uklonjeni.

4. Veći organizovani dolazak mora biti najavljen organizatoru.

Naglašavaju da su protesti najavljeni i prijavljeni MUP-u, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj službi, te da su dobrosusjedski odnosi zapravo cilj ovog protesta, piše N1.

Podsjećamo, najavljeno je da će u ponedjeljak, 10. januara u 12 sati protesti biti organizovani i ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Uslovi za učešće su isti kao i za proteste planirane u nedjelju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *