Zahtjev za ispravku krivih navoda objavljenih u tekstu „Slika i prilika Brčko distrikta: Jedinstvo palo u klanac! (Foto).“

0
741

Advokatsko društvo „IBRAHIMOVIĆ & CO“ d.o.o. Brčko distrikt BiH zastupa Malonogometni klub „Klanac“ (u daljem tekstu: MNK Klanac), Begzada Bešića, Kenana Ibrišimovića, Mevludina Mahmića i Zijada Jasenčića (u daljem tekstu: klijent/i) u postupku koji se odnosi na zaštitu od klevete i drugim povezanim pravima koja proizlaze iz neistinitog medijskog izvještavanja o klijenitma. Naime, dana 12.03.2021. godine, na internetskom portalu Tuzlalive.ba objavljen je medijski tekst pod nazivom „Slika i prilika Brčko distrikta: Jedinstvo palo u klanac! (Foto).“ Predmetni tekst suprotan je osnovnim postulatima novinarske etike, izraženim u Kodeksu za štampu i online medije, uzimajući u obzir činjenicu da je zasnovan na kuloarskim i neprovjerenim informacijama o klijentima, koje čine osnovu teksta. Tako je na internetskom portalu objavljen tekst koji više nego očigledno narušava standard tačnog i fer izvještavanja, načela saslušanja obje strane, te istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Autor teksta, gospodin Ekrem Avdić, ne krije da je građa za tekst dobijena neformalno, na listu papira za koji nije izvršio nijednu provjeru vjerodostojnosti, prije nego je odlučio da klijentima nanese nesagledive štetne posljedice i neprovjerenim informacijama da snagu javno objavljenog medijskog teksta.

Ekipa Malonogometnog kluba Klanac (Foto: FB stranica kluba)

Uz maksimalno uvažavanje prava na slobodu govora, Advokatsko društvo ističe da iznošenje neprovjerenih i netačnih informacija u javnom diskursu, značajno izlazi iz sfere medijskih sloboda i predstavlja zloupotrebu prava na štetu trećih lica, a u konkretnom slučaju klijenata. Sa cilljem realizacije radnji koje umanjuju štetne posljedice, Advokatsko društvo u ime klijenata podnosi zahtjev za ispravku neistinitih navoda, kako bi bilo omogućeno da javnost dobije sve neophodne informacije i bar djelimično bude smanjena šteta kojoj su klijenti izloženi.

Tekst novinara Avdića počinje retoričkim pitanjem – „Zašto je njegovanje malonogometnog kluba, koji se takmiči u „š“ ligi važnije od kluba koji je dio tradicije grada…“ – na osnovu čega se može zaključiti sa kojim stepenom nemarnosti je postupao autor prilikom iznošenja svih netačnih informacija u tekstu. Nije teško provjeriti da je tzv. „š liga“ iz spornog teksta Prva futsal liga FBiH, klupsko takmičenje drugog stepena u Bosni i Hercegovini, što bi odgovoran novinarski pristup morao i trebao utvrditi jednostavnom provjerom kod Nogometnog saveza FBiH. Međutim, ne samo da provjera nije izvršena, nego su objavljivanjem ovakvog teksta nesumnjivo narušeni etički standardi istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja, kako na štetu MNK Klanac, tako i na šetu Nogometnog saveza FBiH i svih klubova koji učestvuju u Prvoj futsal ligi FBiH.

U tekstu se, zatim, navodi „da je Begzad Bešić – Beša od Malonogometnog kluba „Klanac“ formirao obiteljsko – jaransku firmu“, bez ijednog adekvatnog dokaza za vrlo smjelu tvrdnju i uzimanja u obzir navoda druge strane, s obzirom da je riječ o navodima očigledno kontraverzne prirode. Dakle, nastavljajući sa kršenjem novinarske etike, novinarski pristup zasnovan na nemarnom etiketiranju pojedinaca i njegove porodice, degradira jednog od inicijatora i osnivača kluba koji postoji preko 10 godina i ostvaruje kredibilne nogometne rezultate. Iako nosi ime MZ Klanac, te iako se sjedište kluba nalazi na adresi Mjesne zajednice, klub sa MZ Klanac nema drugu vezu – vlasničku, sponzorsku ili upravljačku. Malonogometni klub „Klanac“, dakle, nije klub MZ Klanac, već klub svih zaljubljenika u sport, bez obzira na teritorijalnu odredicu mjesne zajednice, grada ili države. „Obiteljsko – jaranska firma“ kojom navodno upravlja klijent Begzad Bešić, nastala je od ekipe mladih spotista „Klanac“ koju je vodio i za koju je igrao gospodin Bešić, te je, sada već davne 2009. godine, kod Osnovnog suda Brčko distrikta i formalno registrovan klub, za čijeg je predsjednika Skupštine imenovan gospodin Bešić. Osim ovlaštenja presjednika Skupštine, velikog entuzijazma za očuvanjem sportskih vrijednosti i vjere u mlade igrače kluba, gospodin Bešić sa klubom nema druge veze, a svakako ne „obiteljsko-jaranske“.

Prije svega, informcija/tvrdnja „da zetovi Begzada Bešića, Kenan Ibrišimovič i Zijad Jasenčić primaju platu u klubu“ ne samo da nije tačna, nego je riječ o tvrdnji bez ikakvog osnova. Naime, Malonogometni klub „Klanac“ je neprofitabilno udruženje i nijedan njegov član, niti bilo koja druga osoba, nije i ne može biti zaposlena u klubu, pa tako ne može ni primati platu. Dakle, o ovoj tvrdnji je bespredmetno govoriti, a svaki profesionalan novinarski pristup bi morao znati osnovne razlike između profitabilnog i neprofitabilnog pravnog subjekta.

MNK Klanac je trenutno drugi u Prvoj futsal ligi FBiH, grupa 3

U tekstu se dalje navodi „da kćerka Begzada Bešića prima nadoknadu od kluba“, sa ciljem da se pokuša opravdati tvrdnja da je klub obiteljsko-jaranska firma. Naime, navedena tvrdnja nema nikakvu racionalnu osnovu, jer kćerka gospodina Bešića uopšte nije član kluba, niti ima bilo kakvu vezu sa klubom. Iako privatni život gospodina Bešića ne bi trebao biti predmet teksta i dostupan javnosti, jer nije povezan sa radom kluba, za potrebe ovog teksta i sa ciljem umanjenja štetnih posljedica koje su neprovjerene tvrdnje nanijele klijentovoj porodici, Advokatsko društvo ističe da gospodin Begzad Bešić ima dvije kćerke i obje su diplomirani ekonomisti. Jedna kćerka je zaposlena u privatnoj firmi (potpuno je nejasno odakle autoru teksta podatak da je riječ o zaposlenju u banci), dok se druga kćerka nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kao nezaposlena osoba. Dakle, obje kćerke sa klubom nemaju nikakvu vezu, osim fiktivne veze koju je stvorio sporni tekst i zbog koje su neopravdano izložene društvenoj osudi.

Da tekstu nije prethodila nikakva prethodna provjera informacija, vidi se i iz navoda „da je sestrić Mirzet Hadžijahić član uprave kluba i plaćeni trener u klubu“ iz razloga što Mirzet Hadžijahić, niti je sestrić gospodina Begzada Bešića, niti se pod takvim imenom vodi bilo koji član uprave. Autor teksta je, vjerovatno, mislio na Ermina Adžajlić, koji je u klubu počeo kao igrač, a sada je član Upravnog odbora. Gospodin Adžajlić, dakle, nije trener, a svakako ne plaćeni trener, kako u tekstu neprovjereno navodite. Takođe, nije tačna informacija/tvrdnja da članovi Upravnog odbora kluba primaju honorar za svoj rad u klubu, tako da gospodin Adžajlić od kluba ne prima, niti je primao, bilo kakvu naknadu.

U daljim nastojanjima da neistinu prikaže kao činjenicu, autor teksta nastavlja sa iznošenjem zapanjujućih neistina u kojima ne štedi porodicu gospodina Bešića. Tako je navedeno da „sestra Begzada Bešića vodi računovodstvene poslove u klubu“, što je apsolutna neistina. Sve računovodstvene poslove kluba vodi knjigovodstveni biro iz Brčkog sa kojim klub ima potpisan Ugovor o pružanju usluga, te je degradiranje kluba na osnovu iznošenja predmetnog podataka tendenciozan udar na ugled kluba, ali i na jednu porodicu, o čemu je autor teksta morao voditi računa. Do koje mjere ide zadiranje u lični i porodični život, govori činjenica da je autor teksta gospodinu Bešiću stavio na teret da je od sredstava kluba zetu kupio stan, bez bilo kakvog dokaza na navedene okolnosti. S obzirom da se ovakvim postupanje poziva na krivičnu odgovornost gospodina Bešića, predmetno izvještavanje za sobom nosi puno veću odgovornost za internetski portal, autora i glavnog urednika, nego puka kleveta. Naime, klub ne samo da nema dovoljno sredstava za kupovinu stana, a još manje je racionalno očekivati da klub može kupiti stan fizičkom licu i to baš zetu gospodina Bešića. Stan u kome živi zet gospodina Bešića nema nikakve veze sa klubom i svaki profesionalan novinarski pristup ne bi dozvolio da ovakve navode javno iznosi.

Netačni navodi u tekstu se nižu i kroz navode da „klub dobija od Odjela za društvene djelatnosti i sport 50.000,00 KM za organizaciju Bajramskog turnira“. Prije svega, takav naziv odjeljenja ne postoji u Vladi Brčko distrikta BiH, te je nejasno na šta autor teksta aludira. Sredstva za Bajramski turnir u visni od 45.000,00 KM dodjelilo je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu na osnovu usvojenog budžeta i na osnovu raspisanog javnog poziva i po usvojenom Programu. Kako u tekstu nije naveden nijedan racionalan argument zašto MNK Klanac ne bi trebao ispunjavati uslove za sredstva po javnom pozivu, te kako je riječ o formalnom postupku koje provode nadležni organi, izneseni prigovori su krajnje paušalni i diskredituju rad kluba koji časno, transparento i u skladu sa zakonom provodi sve svoje aktivnosti. Bajramski turnir je jedna od značajniji manifestacija bošnjačkog naroda, ali i šire, jer ima međunarodni karakter. Ovaj turnir traje već 18 godina, počev od ekipe mladih sportista „Klanac“, preko formalnog rada kluba. Na turniru svake godine učestvuje između 80 i 100 ekipa u više kategorija, sa preko 1.000 učesnika, a turnir svake godine posjeti preko 10.000 gledalaca. Za mali grad, kao što je Brčko distrikt, ovaj broj predstavlja značajan uspjeh i razlog da se klub iz godine u godinu bori da poštenim i predanim radom organizuje što uspješnije turnire.

Advokatsko društvo u ime klijenta ističe i da se u okviru bajramskog turnira, u kategoriji veterana, održava „Memorijal Kevrić Ibrahim Mazalo“, koji nosi ime po jednoj od legendi FK „Jedinstva“. Dakle, osnovno načelo rada kluba je njegovanje pravih sportskih vrijednosti i sportskog naslijeđa Brčko distrikta, te je stav predsjednika FK „Jedinstvo“, gospodina Radojice Božića, izraz sportske nesolidarnosti, suprotan svim postulatima vrijednosti koje MNK Klanac njeguje. Naime, u vremenu kada se sportski klubovi bore za opstanak, podrška rezultatima rada bi trebala dolaziti najprije od drugih sportskih klubova. U Brčko distriktu egzistira još nekoliko malonogometnih klubova (ili klubova malog fudbala) koji rade pod jednako teškim uslovima i dobijaju sredstva iz istih izvora kao MNK Klanac, te organizuju turnire, ali je zanimljivo uočiti da nisu predmet teksta objavljenog na Vašem portalu, niti u sferi interesovanja neprovjerenih izvora informacije. Nužno je ukazati da klijent i FK „Jedinstvo“ nisu konkurenti u procesu raspodjele sredstava koje dodjeljuje Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, jer se ne bave istom vrstom sporta, te je insinuacija da su sredstva koja navodno pripadaju FK „Jedinstvo“ dodijeljena MNK Klanac – apsurdna. Postavlja se jasno pitanje o intenciji za degradaciju kluba, te se nameće očigledan zaključak da objavljivanje teksta zasnovanog na neistinama i kuloarskim pričama, predstavlja namjerno i svjesno nanošenje štete klijentima koji sve svoje aktivnosti obavljaju transparentno, u sportskom duhu i u skladu sa zakonom.

Žalosno stanje stadiona FK Jedinstvo u Brčkom, kluba koji je nedavno obilježio 102 godine postojanja, ogledalo je nebrige aktuelnih vlasti (Foto. Arhiva)

Da je autor teksta obavio zadatak istraživačkog novinarstva, mogao bi lako zaključiti da je klub koji je svojim tekstom stavio u kategoriju „obiteljsko-jaranske firme“, klub koji je svojim radom postao prepoznatljiv i cijenjen širom BiH, pa i šire. Mali klub iz Brčko distrikta je tako, povodom desetogodišnjice postojanja, ugostio U-19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine, što nisu postigli ni mnogo veći klubovi. Činjenica je i da klub učestvuje na mnogim turnirima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nisu to „zabave uz nekakve turnire“ nego ozbiljne manifestacije koje organizuju ozbiljni klubovi i gdje je MNK Klanac uvijek cijenjen gost. Zanimljivo je uočiti da sve ono što bi trebao biti ponos i dokaz uspješnog rada: kredibilan turnir sa višegodišnjom tradicijom, dobre veze sa sportskim klubovima iz države i regiona, te njegovanje sportskog duha i ugleda, autoru teksta predstavljaju razlog za javno degradiranje. Aristotel je davno konstatovao: „Postoji samo jedan način kako da izbjegneš kritiku: ne radi ništa, ne govori ništa, i budi ništa“. Stoga klijent radije nosi etiketu „obiteljsko-jaranske“ firme o čijem časnom djelovanju, suprotno navodima iz spornog medijskog teksta, svjedoče dokazi na sve prethodno obrazloženo, nego li prihvata da bude „ništa“. Međutim, kritika i neistinito iznošenje informacija nisu istovjetni pojmovi, te je demanti prvi nužan korak sa ciljem zaštite i ostvarivanja ugroženih prava klijenata.

Uzimajući u obzir navedeno, Advokatsko društvo podnosi zahtjev za objavu ovog demantija na Internetskom portalu Tuzla L!VE u roku od 24 časa od prijema ovog dokumenta, uz zahtjev da demanti u izvornom obliku bude objavljen na identičan način na koji je objavljen sporni tekst, da demanti bude javno dostupan, najmanje, onoliko dana koliko je bio objavljen sporni tekst (u slučaju uklanjanja spornog teksta iz medijskog prostora), a u svakom slučaju da demanti bude objavljen sve dok je sporni tekst dostupan javnosti, te uredništvo i autora teksta moli za objavu ispravke ili izvinjenja zbog javnog objavljivanja neprovjerenih i netačnih informacija, stoji u demantiju. (Foto ilustracije: Facebook)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here