Zagrljaji i selfiji po dolasku nove posade na Međunarodnu svemirsku stanicu

Četvoročlana međunarodna posada stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu (International Space Station – ISS), objavila je američka svemirska agencija NASA.

Kapsula Crew Dragon Endeavour u kojoj su bili američki astronauti Thomas Marshburn, Raja Chari i Kayla Barron i njihov njemački kolega Matthias Maurer pristali su na svemirsku stanicu nakon 20 sati putovanja, saopćila je NASA.

Njihov dolazak, koji je prenosila uživo NASA, pokazao je kako su nakon pristajanja i niza tehničkih koraka četiri astronauta uplovila u svemirsku stanicu.

Četiri astronauta poletjela su s rta Canaveral na središnjoj obali Floride kasno u srijedu, prenosi dpa.

Oni se pridružuju NASA-inom astronautu Marku Vandeu Heiju i ruskim kosmonautima Olegu Nowizkom i Pyotru Dubrovu, koji su na ISS-u od aprila.

Novopridošli astronauti su dočekane ovacijama i zagrljajima.

NASA-in astronaut Chari rekao je da je let prošao bez problema. Posada je uzela “petog putnika” kao maskotu – plišanu kornjaču koja je počela plutati nedugo nakon uzlijetanja, što ukazuje na gubitak gravitacije.

Maurer, koji radi u Evropskoj svemirskoj agenciji, 12. je njemački astronaut u svemiru.

Ovaj 51-godišnji astronaut rodom iz male zapadne države Saarland prvi je Nijemac u svemiru u tri godine.

Lansiranje je najprije bilo planirano za zadnji vikend u oktobru, ali je nekoliko puta odgođeno – prvo zbog vremenskih uslova, zatim zbog manjeg medicinskog problema s jednim od članova posade, i na kraju je trebalo prvo vratiti još jednu grupu astronauta sa ISS-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *