Za vrijeme primirja u Gazu ušlo skoro 250 kamiona humanitarne pomoći

Jedanaest ambulantnih vozila, tri autobusa i tegljač isporučeni su bolnici Al Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze, kako bi pomogli pri evakuacijama

primirje pojas gaze kamio
Primirje u pojasu Gzae traje od petka (Foto: Arhiva)

UN je objavio da je 248 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Gazu od prekida vatre od čega je 61 dovezao medicinski materijal, hranu i vodu na sjever palestinske enklave.

Jedanaest ambulantnih vozila, tri autobusa i tegljač isporučeni su bolnici Al Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze, kako bi pomogli pri evakuacijama, saopćila je agencija Ujedinjenih naroda za humanitarnu koordinaciju (OCHA).

Izraelci kažu da su oslobodili 39 Palestinaca

Izraelske vlasti tvrde da je ta bolnica glavno zapovjedništvo operacija palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, što Hamas negira. Što dulje prekid vatre potraje, to će više pomoći moći dopremiti humanitarne organizacije, navela je OCHA koja je zahvalila Palestinskom crvenom polumjesecu te Egipatskom crvenom polumjesecu.

Izraelske zatvorske vlasti objavile su da je sinoć oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika pošto je Hamas, koji je na vlasti u Gazi, oslobodio 20 talaca, drugog dana stanke u ratnim operacijama koja se provodi od petka.


Rat traje već gotovo dva mjeseca

Uz posredovanje države Katar, Izrael i Hamas dogovorili su da će tokom četverodnevnog prekida vatre Hamas osloboditi 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika te će se ujedno dopremiti humanitarna pomoć za Gazu.

UN i međunarodne nevladine organizacije kao i brojne strane prijestolnice sedmicama su pozivale na prekid vatre kako bi se hitno dopremila pomoć za stanovništvo Pojasa Gaze izloženo bombardovanju, bez struje i vode te s nestašicama hrane.

Rat je počeo 7. oktobra kada je Hamas u krvavom napadu na izraelski teritorij ubio 1200 ljudi, velikom većinom civila, te odveo oko 240 talaca. Izrael je nakon toga nemilosrdno bombardovo Pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. oktobra kako bi eliminisao Hamas, koji je na vlasti u toj enklavi od 2007. godine. U izraelskim bombardovanjima poginulo je gotovo 15.000 ljudi, navodi Hamasova vlada. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *