Za ulazak u Hrvatsku građanima BiH i dalje treba potvrda ili test

Za ulazak u Hrvatsku građanima BiH treba potvrda ili test ne stariji od 72 sata. Odluka će važiti od 1. jula do 15. jula.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović nakon užeg kabineta Vlade rekao je da su donijeli novu odluku o prijelazu granice, koja stupa na snagu od sutra, 1. jula, a vrijedit će do 15. jula.

– Od 1. jula na nivou EU na snagu stupa primjena EU digitalnih covid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana jer će svi građani EU-a koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u RH, rekao je Božinović, dodavši kako je za očekivati da ju neće imati svi te će njih pustiti kao i do sad uz predočenje potvrde o vakcinisanju, preboljenju ili nedavnom testiranju (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

– Osobe koje dolaze iz smjera trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka vijeća, one više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u RH, ali moraju predočiti jedan od tri dokaza, dodao je.

Istaknuo je i da će HZJZ na svojim internetskim stranicama redovno objavljivati popis zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere.

– Mi sa svim ovim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vrijeme sezone. Također, s ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u RH, naglasio je ministar Božinović.

Dodao je i da je novost što će sva testna mjesta, ali i HZZO, od 2.7. izdavati i covid digitalne potvrde.

– Više niko ne može reći da je to neki problem, istaknuo je.

– Svi ćemo se riješiti ili na neki način pojednostaviti ove muke ako se vakcinišemo, jer to je jedini izlaz, zaključio je ministar Božinović.

Podsjećamo, ambasadori država članica Evropske unije odobrili su novu listu i sastavile novi spisak potencijalnih sigurnih zemalja za Covid-19, među kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Reakcije na društvenim mrežama govore da građani Hrvatske nisu zadovoljni ovom odluke, te priželjkuju, radi ljetne turističke sezone, da Vlada Hrvatske u potpunosti ukine sve mjere prilikom ulaska u ovu zemlju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *