Za svačiji ukus: Krem juha od batata

Donosimo vam još jedan način kako da iskoristite batat, a ovaj put riječ je o krem juhi.

Ova juha idealna je za hladne dane jer će vas ugrijati i zasititi, ali svejedno, kad god je napravite, bit ćete zadovoljni. Po želji juhu servirajte s krutonima, bučinim sjemenkama ili kiselim vrhnjem.

Sastojci

500 g batata
150 g mrkve
1 glavic aluka
2 češnja češnjaka
1 žličica naribanog svježeg đumbira
½ žličice mljevenog korijandera
½ žličice soli
¼ žličice mljevenog bijelog papra
700 ml povrtnog temeljca
1 žlica kiselog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
Malo peršina, grubo nasjeckanog

Priprema

Povrće operite i očistite. Batat i mrkvu narežite na kockice, luk sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite.

U loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje pa na njega dodajte luk i pržite otprilike 5 minuta. Dodajte batat i mrkvu pa pirjajte još 10 minuta. Ubacite protisnuti češnjak, naribani đumbir i mljeveni korijander te sve dobro promiješajte.

Dodajte povrtni temeljac, posolite i popaprite i pričekajte da zakipi. Nakon toga poklopite i kuhajte još 20 minuta.

Lonac maknite s vatre, dodajte žlicu kiselog vrhnja, prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete juhu. Vratite u lonac i pričekajte da zakipi.

Juhu raspodijelite u duboke tanjure, po želji ukrasite s još malo kiselog vrhnja i pospite peršinom.

Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme kuhanja: 35 min
Ukupno vrijeme: 50 min (R)
Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *