Za područje Tuzle izdato narandžasto upozorenje

Foto:Arhiv

Danas u Bosni i Hercegovini jutro malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit i u susnježicu i snijeg. Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni, a na momente i olujan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a najviša dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Za područje Tuzle izdato je i narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra.

“Regija Tuzla 16.4.2024. od: 00:00 do: 23:59
Vjetar između 40 i 70 km/h.
Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući” – saopćeno je iz FHMZ.

Služba civilne zaštite grada Tuzla upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za veći dio Bosne i Hercegovine. Upozorenje se odnosi na 16.04.2024. godine (utorak), a  izdato je zbog očekivanih pojačanih  udara vjetra  brzine između 60 i 80 km/h, zbog čega je potrebno provoditi mjere samozaštite i izbjegavati:

sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom i parkiranje automobila, zbog mogućeg loma grana i stabala – nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači,
korištenje telefona i mobitela tokom oluje,
isključiti sve električne uređaje,
izbjegavati osamljena stabla i rub šume,
izbjegavati nošenje metalnih predmeta,
izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda,
Sklonite se od bilo kakvih visokih objekata (stubova i sl.) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini objekta,
Nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držite rastojanje od 5 metara između sebe.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *