Za nove tehnologije na izborima potrebno još četiri miliona KM

Ministarstvo finansija i trezora BiH je zaprimilo zahtjev za osiguranje dodatnih sredstava

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović danas je održao sastanak sa predstavnicima CIK-a o osiguravanju dodatnih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine.

Izbori su zakazani za 6. oktobar, a do sada su odobrena sredstva u iznosu od 7.418.000 KM.

Lokalni izbori su raspisani na osnovu Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta od 26. marta ove godine, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kada bi trebala biti provedena tri pilot projekta uz upotrebu novih tehnologija, s ciljem transparentnijeg izbornog procesa.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je zaprimilo zahtjev za osiguranje dodatnih sredstava u iznosu od 4.173.000 KM, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koji je donesen nakon Instrukcije o privremenom finansiranju institucija BiH za period april-juni 2024. godine.

Na sastanku smo razgovarali o pomenutom zahtjevu, te su predstavnici CIK-a detaljno obrazložili potrebu za dodatnim sredstvima koju će Ministarstvo pomno analizirati i očitovati se u zakonom propisanom roku.

Predsjednica Centralne izborne komisije izrazila je zahvalnost na podršci Ministarstva finansija i trezora BiH, ističući važnost stabilnog finansiranja za neometano sprovođenje izbornih aktivnosti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *