Za mnoge najbolja kombinacija: Jagode i čokolada u kolaču

Jagode je najbolje jesti svježe, jer sadrže obilje važnih elemenata za naše zdravlje (100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 posto dnevnih potreba)
recept kolac jagode cokolada
Foto: Ilustracija

Jagode, omiljeno voće mnogih, već polako pristižu na stolove pijaca i trgovina.

Iako korpice ovog voća trenutno košta osam KM, nadati se da će, kako dani budu odmicali, cijena biti ipak niža.

Jagode je najbolje jesti svježe, jer sadrže obilje važnih elemenata za naše zdravlje (100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 posto dnevnih potreba).

Ipak sa ovim voćem možete pripremati i razne poslastice.

Jagoda i čokolada za mnoge je najbolja kombinacija, a ako ste i vi ljubitelj takvih kolača evo recepta za jedan takav desert.

Potrebni sastojci za koru: dva jaja, pola praška za pecivo, dvije kašike brašna, 125 grama maslaca, 100 grama čokolade, plus još 400 grama čokolade, 400 ml vrhnja za šlag, malo čokoladnog mlijeka.

Postupak pripreme:

Jaja i šećer umutite, pa dodajte brašno i prašak za pecivo.

Čokoladu i maslac otopite na pari, pa dodajte u smjesu od jaja i šećera. Sve špatulom sjedinite, a potom izlijte u kalup veličine 26 centimetara.

Koru ispeći, pa pečenu preliti sa malo čokoladnog mlijeka.

Voćni fil: 500 grama voća po izboru (jagode i kupine, a mogu i same jagode), šest kašika šećera, 200 ml vode, dvije kašike gustina.

Postupak pripreme:

Šećer i vodu staviti na ringlu da prokuha, pa dodati voće i pustiti nekoliko minuta da kuha. Potom dodati razmućeni gustin (dvije kašike gustina sa malo vode umutiti) i miješati polako da smesa postane gušća.

Odmah preko kore preliti smjesu, ravnomjerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi.

U međuvremenu pripremiti smjesu sa čokoladom: 400 ml vrhnja za šlag zagrijati, ali ne da prokuha, skloniti s ringle pa dodati 400 grama čokolade i miješati da dobijete finu masu. Smjesu potom malo prohladiti, pa preliti preko kolača.

Vratiti u frižider da se kolač ohladi, a potom rezati na željene oblike i poslužiti.

Kolač ukrasite po želji. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *