Za izgradnju poddionice Šićki Brod – Đurđevik ide 20 miliona KM

3
458
izdvojene velike kolicine novca za sanaciju puteva u tuzlanskom kantonu
Više od 21 milion maraka za sanaciju postojećih dionica (Foto: Ilustracija TL)

Vlada Federacije BiH usvojila je informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u vezi sa uplatom novca dobiti BH Telecoma u iznosu od 20 miliona KM na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima, a za realizaciju projekta izgradnja poddionice Šićki Brod – Đurdevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo.

Implementator projekta je JP Ceste Federacije BiH. Riječ je o projektu kojim se planira izgradnja potpuno nove cestovne dionice na pravcu Tuzla-Sarajevo (u 1. fazi radi se o obilaznici grada Živinice).

Postojeća magistralna cesta Tuzla- Sarajevo je izložena ogromnom prometnom opterećenju uslijed prijevoza putnika i roba, te svojim trenutnim tehničkim elementima ne pruža uslove za kvalitetan i efikasan promet vozila. Poseban problem je pitanje sigurnosti sudionika u prometu na ovom pravcu jer zbog velikog broja vozila i značajne naseljenosti često dolazi do zastoja u prometu i prometnih nezgoda sa stradalim osobama i materijalnom štetom.

U informaciji je naglašeno da je izrada glavne projektne dokumentacije pred završetkom, kao i da nadležne službe grada Živinice ubrzano vrše poslove izvlaštenja nekretnina na 1. dionici koja se odnosi na obilaznicu Živinica.

Također, JP Ceste Federacije BiH pokrenulo je tender i u toku je evaluacija ponuda za izbor najpovoljnijeg izvodača radova za Lot 2- izgradnja obilaznice Živinica u dužini oko pet kilometara. U toku 2022. godine očekuje se početak radova na izgradnji poddionice Šički Brod – Đurdevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo za Lot 2- obilaznica Živinica.

(Faktor)

3 Komentari

  1. Lopovčine, završite prvo dionicu Tuzla-petlja Šicki a predizborne supljare i naki grad Zivinice ostavite za naredne izbore. Zar vas nije sramota 11 godina Tuzla nema izlaz bilo gdje da kreneš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here