Wolfgang Petritsch: Političari su dužni da učine sve kako bi se izbjegao daljnji zaostatak zemlje

0
538

Trenutna blokada rada državnih institucija u BiH, nažalost, nije ništa novo, samo je sad dramatičnije jer živimo u vrijeme pandemije koronavirusa. Kazao je to bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

-Pandemija koronavirusa pokrenula je globalnu krizu kakvu svijet nije vidio skoro 100 godina. To će još više pogoditi slabe države poput BiH, jer i ono malo što BiH izvozi neće stići do tržišta koja su u ovom trenutku još zatvorena – pojasnio je Petritsch .

Dodao je da je krajnje vrijeme da političari u BiH shvate dramatičnost situacije.

-Političari su dužni da učine sve kako bi se izbjegao daljnji zaostatak zemlje. Ako ne bude ozbiljnih napora da se prevlada tužna „bosanska bolest“ samoblokade, bojim se da će njeni izmučeni građani i dalje patiti ili nastaviti napuštati svoju domovinu – naglasio je Petritsch.

Komentirajući sporazum za izbore u Mostaru, a koji su potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović, Petrič ističe da samo može reći – napokon.

-Predugo je to sve trajalo, a uvjeren sam da do tog sporazuma ne bi došlo da se u tim pregovorima nije kao strana pojavila i Evropska unija – smatra Petritsch, piše Avaz.

Dodaje da je ambasador Johhan Sattler pokazao da ozbiljno shvata svoj posao u BiH.

-Možemo samo pohvaliti sve što je uradio otkako je prije nekoliko mjeseci preuzeo vrlo značajnu funkciju. Nadam se da će Brisel nastaviti vršiti pritisak na ključne političke aktere u BiH usprkos brojnim problemima povezanim s pandemijom koronavirusa s kojima se suočava EU – poručio je Petritsch.

Kada je u pitanju uvjerljiva pobjeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji, Petrič kaže da je on već i ranije pokazao da ne podržava secesionističku retoriku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

-Štaviše, u ovom trenutku se jasno vidi da Dodikova nesmotrena politika ozbiljno koči ambicije Srbije prema Evropskoj uniji – istakao je Petritsch.

Govoreći o nadolazećoj tužnoj godišnjici genocida u Srebrenici, Petrič kaže da je posebno žalosno što pandemija ove godine sprečava komemoraciju.

-Prošlo je 25 godina od genocida i 20 godina otkako sam donio nekoliko pravno obavezujućih odluka o lokaciji mezarja i uspostavljanju međunarodne zaklade za Memorijalni centar. Zbog mog djelovanja kao visokog predstavnika u BiH i kao rezultat mnogih susreta s organizacijama žrtava oni su mi postali vrlo blizu srca.

Dobro se sjećam poteškoća koje sam imao da uvjerim SFOR, koji se suprotstavio lokaciji Memorijalnog centra iz sigurnosnih razloga, a sve kako bih ispunio želje preživjelih. Svečanim polaganjem spomen-kamena u Potočarima područje je zauvijek označeno kao mjesto sjećanja na genocid – poručio je Petritsch.(hayat,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here