WHO: Stručnjaci pripremaju istragu u Kini o porijeklu pandemije

0
368

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)provešće naredna dva dana u glavnom gradu Kine da bi pripremili dolazak veće misije koja će istraživati porijeklo pandemije kovid-19.

Jedan stručnjak za zdravlje životinja i jedan epidemiolog će tokom boravka u Pekingu u naredna dva dana raditi na pripremi rada buduće misije, čiji je cilj da se utvrdi kako je virus prešao sa životinja na ljude, saopštila je WHO.

Naučnici vjeruju da virus vodi porijeklo iz slijepih miševa i da je potom preko nekog drugog sisara, poput cibetke ili pangolina prešao na ljude na pijaci svježe hrane u centralnom kineskom gradu Vuhan krajem prošle godine.

Kina je preduzela akciju protiv trgovine divljim životinjama, zatvorila pojedine pijace za prodaju sirove hrane i uvela striktne mjere koje su zaustavile širenje virusa korona u ovoj zemlji.

Misija WHO je politički osjetljiva, pošto dolazi u vrijeme kada SAD preduzimaju korake za napuštanje WHO povodom optužbi da je agencija loše rješavala pandemiju i da je naklonjena Kini, prenio je AP.

Više od 120 zemalja pozvalo je da se istraži porijeklo virusa na skupštini WHO u maju. Kina je insisitirala da WHO treba da vodi istragu i da akcija treba da bude obavljena kada se pandemija dovede pod kontrolu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here