WHO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Europi

0
480

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritikovala je danas “neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv korona virusa u Europi, koja je mjesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

“Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopštio je evropski ogranak WHO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Europi naglo povećan u posljednjih pet nedjelja.

Direktor WHO za Europu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”. “Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora”, naveo je Kluge u saopštenju.

“Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U europskom regionu WHO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedjelje premašio je 24.000 i “ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedjeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion prije samo pet nedjelja, ukazuje WHO. (Beta)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here