WHO izdala upozorenje za Balkan: Zabrinuti smo, od danas moguće nove mjere

0
384

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izjavila da je Balkan žarište koronavirusa, a jedna od posljedica bit će to da bi Hrvatska mogla da bude uvedena na englesku listu za karantin.

Nezvanična informacija je objavljena sinoć, ali će na snagu stupiti od – danas.

Zvaničnici WHO-a izjavili su da ih “Balkan brine još od početka juna” zbog velikog priliva turista na ova područja i velikog porasta inficiranih slučajeva, prenosi Daily Mail.

Uz Hrvatsku na popis je dodana i Austrija i Trinidad i Tobago, dok je s popisa skinut Portugal nakon što je broj novozaraženih u toj zemlji počeo padati.

“Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske, Austrije i Trinidada i Tobaga sada će morati u samoizolaciju na 14 dana”, navodi se u tweetu koji je objavio Grant Shapps, britanski ministar prometa.

Strahuje se da će turisti koji su pohrlili širom Balkana raširiti infekciju dalje, što znači da će se, recimo, građanima Britanije savjetovati da ne putuju tamo osim u neodgodive situacijama, kao i da će ih u povratku čekati 14-dnevni karantin.

“Situacija na Balkanu brine nas još od početka juna kada smo vidjeli da broj slučajeva raste. Morat ćemo da preduzmemo adekvatne korake kako bismo pokušali da spriječimo da zaraza bukne”, rekla je dr Catherine Smallwood iz WHO, dodajući da se strogo prate sve brojke, dodaje Mail.

U Hrvatskoj se već cijele sedmice bore sa porastom zaraženih, a jučer su imali najveći broj novozaraženih (255 osoba) u cijelom mjesecu.

Ovo će izazvati pravu histeriju među Britancima koji su već u Hrvatskoj ili planiraju tamo na odmor, jer nisu računali na obavezan karantin po povratku.

“A slična sudbina, izgleda, čeka i Grčku. Brojke rastu i kod njih, ali još nisu dramatične”, kažu iz WHO.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here