WHO ažurira strateški plan za odgovor na Covid -19 za Bosnu i Hercegovinu

Svjetska zdravstvena organizacija /WHO/ ažurira Strateški plan za spremnost i odgovor na Covid-19 za BiH, koji bi trebalo da doprinese uspjehu u borbi protiv pandemije, rekla je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald.

Osvrćući se na ključne pouke izvučene iz odgovora na Covid-19 i značaju inkluzivnog oporavka iz kojeg niko ne bi trebao biti izostavljen, Macdonald je istakla da je potrebno proširiti testiranja, povećati kapacitete zdravstvenih ustanova, pružiti podršku zdravstvenim radnicima i obezbijediti adekvatne zalihe, saopšteno je iz UN.

-Oprez, praćenje i budnost su i dalje vrlo bitni kako bi se izbjegao drugi talas ili poništavanje postignutih rezultata – istakla je Macdonald.

Ona je napomenula da su UN završile i prvu fazu svog prijedloga za socioekonomski odgovor na Covid-19, a nastojanja su usmjerena na zaštitu i jačanje zdravstvenih sistema, pružanje i jačanje usluga zdravstvene zaštite i osnovnih usluga, zaštitu radnih mjesta i ekonomije, te promovisanje socijalne kohezije i ulaganja u sisteme otpornosti i odgovora društva koje predvode zajednice.

-Objavljujemo niz važnih procjena i javnih politika o socioekonomskim efektima koji će, nadamo se, biti iskorišteni u procesu oporavka u BiH – naglasila je i rekla da oporavak predstavlja jedinstvenu priliku da se udvostruče nastojanja da ponovna izgradnja bude kvalitetnija, zelenija, čišća i pravičnija, navodi SRNA.

Prema njenim riječima, BiH je predivna zemlja sa ogromnim, ali neiskorištenim prirodnim i kulturnim resursima koji su zreli za dekarbonizovani, čisti i ekološki prihvatljiv razvoj.

Macdonald je ukazala da se svijet danas suočava sa teškom javno-zdravstvenom krizom i nezapamćenom svjetskom socioekonomskom recesijom koja prijeti da poništi sve dosadašnje dekade humanog razvoja u svijetu, pa i u BiH.

Ona je podsjetila da je ova godina započela sa povećanjem napora UN i zemalja širom svijeta da se postigne svih 17 ciljeva održivog razvoja u okviru Dekade akcije prema Agendi 2030: programu održivog razvoja svijeta.

Macdonald je naglasila da 17 ciljeva održivog razvoja pruža okvir koji je već dobio globalnu podršku i ne samo da pruža priliku za prosperitetniju, inovativniju, odgovorniju i održiviju budućnost, već može pomoći u ostvarenju ambicija BiH u pogledu priključivanja EU.

-Povodom 75 godina postojanja UN, pitamo ljude da nam kažu kako se to može postići? Zato pozivam sve u BiH da daju svoj glas u ovom razgovoru o akcijama koje će nas voditi naprijed – poručila je Macdonald.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *