Vučić se razočarao u Zapad i Tursku: Naše povjerenje više nemate

Tenzije na relaciji Beograd – Priština ne jenjavaju već neko vrijeme, a čini se da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić polako gubi adute u pregovorima.

Srbijanski lider osvrnuo se na izjave njemačkog veleposlanika Jörna Rohdea rekavši da je on “poznat po antisrpskim stavovima te da se miješa u sve, počevši od toga kakav će se grah jesti u Sjevernoj Mitrovici pa na dalje”.

On se u javljanju iz Azerbajdžana, gdje boravi u službenoj posjeti, za srbijanske medije koje inače drži pod kontrolom, osvrnuo na Rohdeovu izjavu da barikade na Kosovu treba ukloniti do Božića.

“Njegova izjava je opasna, to je prijetnja srpskom narodu”, rekao je Vučić, prenosi N1. Upitao je i zašto Priština spominje žrtve i koliko će Srba pobiti, a spomenuo je i kosovskog premijera Albina Kurtija, naravno u negativnom kontekstu.

Vučić je došao do zaključka kako Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu. Dodao je da je vojska Srbije deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina, kao i da će u Bakuu razgovarati o vojnoj suradnji dvaju zemalja.

“Naravno da nam je jaka vojska potrebna inače bi nas progutali kao mačka miša”, rekao je Vučić, a zatim se okomio i na Tursku.

Na odnose s njima će, kako kaže, gledati sa dozom oprezu budući da “naoružavaju Prištinu”, pritom misleći pritom na bespilotne letjelice koje bi Kosovo trebalo da nabavi od njih.

“Bolje da hiljadu dana razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo”, zaključak je predsjednika Srbije. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *