Vučić, Rama i Dimitrov o inicijativi “Otvoreni Balkan”

EU treba da se pokrene – prema Zapadnom Balkanu. Ostanak u praznom hodu nije opcija. Poziv svima da se pridruže. Otvoreni Balkan je otvoren

0
490
Vučić, Rama i Dimitrov

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama i zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov, potpisali su danas zajedničku izjavu “Budućnost proširenja – pogled iz regiona”, u okviru inicijative za saradnju “Otvoreni Balkan”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Evropska unija i njene države članice, zajedno sa partnerima iz regiona, potvrdile su nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana na Samitu na Brdu 6. oktobra. Zapadni Balkan je ponovio svoju i posvećenost regiona evropskim vrijednostima i demokratskim principima, vladavini demokratije, osnovnim pravima i vladavini prava”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Međutim, kako je saopćeno, upitni kapacitet Evropske unije da integriše nove članice, unutrašnje debate među državama članicama EU i bilateralni odnosi, ometali su stvarni napredak regiona ka EU.

“Na papiru, politika proširenja ostaje aktivna. U praksi, međutim, postoji rastuće razočarenje među građanima regiona u pogledu EU perspektive. Pored toga, kašnjenja u EU perspektivi isuviše su koštala region u političkom smislu. Sjeverna Makedonija je odličan primjer neostvarenih obećanja Evropske unije. Njena Vlada se potrudila da ispuni uslove Brisela, samo da bi se našla izolovana i prepuštena da se nosi sa posljedicama odluka EU. Ova oslabljena perspektiva evropskih integracija prijeti da nas ostavi više dezintegrisanima nego ikad. Osjećaj je zajednički širom regiona”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Smatraju da dok Evropska unija razvija nove i dalekosežne strategije, region očajnički pokušava da realizuje postojeće.

“I dok je naš put ka Evropskoj uniji iskliznuo iz kolosijeka, mi ostajemo posvećeni dostizanju standarda EU. Ne možemo da dozvolimo da ova negativna spirala ugrozi samu osnovu budućnosti i prosperiteta regiona. Evropska unija ide naprijed, dok je region zaglavljen u dilemama same EU. Evropska unija treba i mora da istraži sve puteve za bržu integraciju Zapadnog Balkana u periodu koji prethodi pristupanju, zajedno sa svojim obavezama za fazno pristupanje kako je definisano u novoj metodologiji”, saopćeno je u zajedničkoj izjavi.

U skladu sa time, smatraju da bi bilo korisno uključiti region u razvoj trgovinske i poreske politike Evropske unije, kao što su mehanizam za prilagođavanje granice emisije ugljen-dioksida i zaštitne privremene mjere ograničenja na uvoz čelika, da nabrojimo tek nekoliko.

“Takođe bismo mogli da istražimo mogućnost da Zapadni Balkan bude izuzet od različitih mjera trgovinske politike erga omnes. Naši univerziteti mogli bi da budu uključeni u oblast visokog obrazovanja i istraživanja Evropske unije, čime bi se pružila jednaka šansa za učešće u prilagođenim programima, istraživanju i inovacijama EU. Istovremeno, naša poljoprivreda vapi za dodatnim sredstvima, pri čemu ima ogroman potencijal za širenje i isporuku visokokvalitetnih proizvoda na tržište Evropske unije. Ovo bi moglo da spriječi negativan uticaj na stabilizaciju i privredni učinak regiona”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Vjeruju da je u interesu Evropske unije da pomogne izgradnju i promociju sigurnog i prosperitetnog regiona.

“I više od toga – mogli bismo zajedno da istražimo učešće u Šengenu i postepenu integraciju u jedinstveno tržište Evropske unije. Današnji svijet se brzo mijenja. Vrijeme je da se djeluje i to odlučno. Ne možemo sebi da priuštimo niti će nam biti oproštene propuštene prilike, popustljivost i nedostatak odlučnosti da ostvarimo ovu stratešku viziju. Potrebno je da se bolje razumijemo, ako želimo da postignemo najbolje rezultate. Ako neko misli da moramo da djelujemo sada, to je već bilo juče”, poručili su.

U tom cilju, danas su ponovo potvrdili odlučnost da produbljuju ekonomsku saradnju u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, nadograđujući se na agendu Berlinskog procesa i uz fokus na brzu i prilagođenu realizaciju.

“U ovom poduhvatu angažovali smo naše privredne komore i zadužili ih da pripreme detaljne smjernice za realizaciju Memoranduma o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza i izvoza, koji je potpisan u Skoplju 29. jula. Danas smo odobrili detaljan plan sprovođenja mjera o olakšavanju trgovine i zatražili od Regionalne privredne komore Zapadnog Balkana da dalje prati proces implementacije. Takođe smo odlučili da formiramo Međuministarski savjet, koji će blisko sarađivati sa privrednim komorama na sprovođenju ovih mjera”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Poručili su da je Zapadni Balkan spreman da se pokrene ubrzanim tempom.

“Treba ići naprijed. Tako i Evropska unija treba da se pokrene – prema Zapadnom Balkanu. Ostanak u praznom hodu nije opcija. Pozivamo sve ostale strane u regionu da nam se pridruže i želimo im dobrodošlicu. Otvoreni Balkan je otvoren”, navodi se u integralnom tekstu zajedničke izjave.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here