Vučić dao nalog vojsci: Hermetički zatvaramo granicu prema Sjevernoj Makedoniji

0
434

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog vojsci, policiji i Bezbjednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore našu granicu prema Sjevernoj Makedoniji, ukoliko bi došlo do, kako je kazao, „najezde“ migranata koji već danima pokušavaju da prodru u Grčku, sa turske strane.

-Mi zasad nikakav problem nemamo, živimo u imaginarnom strahu. Srbija je spremna da sačuva bezbjednost i sigurnost građana – rekao je Vučić.

-Građani Srbije nemaju nikakav razlog za strah jer, ako bude trebalo, Srbija će biti u stanju da zatvori granice – izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić, koji je već rekao da oko 130.000 migranata ide ka granici Turske i Grčke.

On je naglasio da Srbija neće dozvoliti hiljadama njih da uđu u tu zemlju i neće biti „parking za migrante“.

-Ako bude trebalo, mi smo u stanju da zatvorimo granicu. Ali mi zasad nikakav problem nemamo. Zasad živimo u imaginarnom strahu. Srbija je spremna da sačuva bezbjednost i sigurnost građana. Meni neće smetati niko ko ima drugačiju boju kože. Nisam u stanju da takvu politiku podržim i neću je podržavati, jer to nije srpski duh i duh normalnih ljudi – rekao je Vučić i dodao da ne može da razumije antimigrantsku histeriju i naglasio da će se boriti protiv „istinski fašističkih izjava u društvu“.

Napeta situacija s migrantima na tursko-grčkoj granici ne jenjava. Na društvenim mrežama je objavljen šokantan snimak čija autentičnost nije potvrđena, a na kome se vidi muškarac u policijskoj uniformi koji pištoljem udara jednog migranta u glavu i uz pogrdne povike tjera ostale da izađu iz autobusa koji je, navodno, migrante dovezao do granice s Grčkom. Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj nada se da evropske zemlje neće morati da šalju vojsku na granicu dvije države radi zaustavljanja talasa izbjeglica iz Sirije.

Kapacitet 17 prihvatnih centara za izbjeglice u Srbiji je 6.000 mjesta, što neće biti dovoljno za prihvat više desetina hiljada migranata koji pokušavaju da probiju grčku granicu.

Zbog nimalo ružičaste slike s tursko-grčke granice premijerka Ana Brnabić danas će se sastati sa svojim timom zaduženim za praćenje situacije sa migrantima i razmotriti kako da Srbija zaštiti granice.

Podsjećamo, 2015. je oko 700.000 migranata prošlo kroz Srbiju, a Mađarska je dizala ograde na granici sa Srbijom.(hayat,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here